Velika Britanija
0

Kraljica odlikovala senatora Edwarda Kennedy ja

FENA
Britanski premijer Gordon Brown u srijedu je, u govoru pred američkim Kongresom, objavio da je britanska kraljica Elizabeta II. dodijelila počasnu vitešku titulu demokratskom senatoru iz Massachusettsa Edwardu Kennedyju.

Senator Kennedy (77), koji se liječi od tumora na mozgu, nije u srijedu prisustvovao zajedničkoj sjednici Kongresa na kojoj je govorio Brown.

Brown je kazao kako je u utorak navečer izvijestio Kennedyja da je odlukom britanske kraljice postao pripadnikom britanskog plemstva. U govoru Brown ga je nazivao Sir Edward Kennedy, podsjetivši na njegove zasluge za postizanje mira u Sjevernoj Irskoj, proširenje zdravstvene skrbi za Amerikance i veću dostupnost školovanja za djecu diljem svijeta, prenijela je Hina.

Kennedy, doajen američkog Senata u kojem je od 1962. i patrijarh moćne političke dinastije irsko-američkog porijekla, u Velikoj Britaniji je poznat po svom sudjelovanju u dugom mirovnom procesu u Sjevernoj Irskoj, koji je vodio do Mirovnog sporazuma od Velikog petka godine 1988.