Svijet
0

Kraljica Elizabeta: Svi će poštovati odluku Škotske da ostane u Velikoj Britaniji

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Britanska kraljica Elizabeta II kazala je da će svi poštovati odluku Škotske da ostane u Velikoj Britaniji.

"Nakon višemjesečnih diskusija, debata i ocjenjivanja, sada znamo ishod referenduma. Ovo je odluka koju će svi u Ujedinjenom Kraljevstvu poštovati", poručila je britanska kraljica.

Ona je govorila i o različitim osjećajima koji prevladavaju nakon referenduma, rekavši da postoji njihova "ljubav prema Škotskoj kao nešto zajedničko koje će im pomoći pri ujedinjenju bez obzira na različite poglede i razmišljanja glede budućnosti".

Naglašavajući da će se nastaviti zajednički rad u okvirima uzajamne ljubavi i međusobnog potpomaganja za Škotsku i ostatak zemlje, britanska kraljica Elizabeta je kazala da će ona i njena porodica uraditi sve što je u njihovoj moći kako bi izrazili pomoć potrebnu za realizaciju ovog teškog zadatka.

Škotska ostaje u Ujedinjenom Kraljevstvu, odluka je većine građana Škotske koji su glasali na jučerašnjem referendumu o nezavisnosti. Nakon što su objelodanjeni rezultati glasanja u 31 od ukupno 32 regije, podaci govore da je 55,4 posto građana koji su izašli na referendum glasalo protiv osamostaljenja Škotske, dok je 44,6 bilo za izlazak iz Ujedinjenog Kraljevstva.