Svijet
0

Kraljica Elizabeta: Porodica je jezgro društva

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Britanska kraljica Elizabeta istaknula je u utorak, obraćajući se javnosti u povodu Božića, da je porodica jezgro društva i pozvala na veću brigu o onima kojima je pomoć potrebna.

Obilježavajući 50. godišnjicu svoga prvog TV obraćanja naciji za Božić, kraljica je odala počast poginulim i ranjenim vojnicima koji služe u Iraku i Afganistanu, prenijela je agencija Reuters.

"Njihovim porodicama Božić će donijeti tužna sjećanja, zato se molim da svi kojima nedostaju njihovi najdraži nađu snage i ohrabrenja u svojim porodicama i u prijateljima", rekla je britanska kraljica.

Prvi put je božićno obraćanje kraljice postavljeno i na najveći svjetski sajt "YouTube", tako da će preko "Kraljevskog kanala" korisnici interneta moći vidjetu i prvo kraljičino božićno obraćanje javnosti po stupanju na prijesto 1957. godine i dosta drugih arhivskih snimaka iz živora kraljevske porodice.

Britanska kraljica je kazala da je sretna porodica jedan od činilaca ljudskog postojanja koji se ne mijenja i da je porodica na okupu još uvijek jezgro naprednog društva.

Kraljica Elizabeta je istaknula da oni koji su marginalizirani smatraju da je moderan svijet nepristupačno i neprijateljsko mesto i apelirala je na sve ljude da im pomognu, svako na svoj način.

"Gdje god čujete ove riječi i pod kojim god okolnostima, želim vam svima sretan Božić", rekla je britanska kraljica.