Holandija
0

Kraljica Beatrix otkrila spomenik u Apeldoornu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Holandska kraljica Beatrix je u četvrtak otkrila spomenik u Apeldoornu gdje se jedan vozač zabio u masu na proslavi Kraljičinog praznika 2009. godine kada je ubio sedam ljudi, a zamalo i kraljevsku porodicu.

„Ovo je spomenik koji nosi ime žrtava“, izjavio je gradonačelnik Apeldoorna za vrijeme otkrivanja spomenika, zatvorenog za javnost, ali prikazanog na državnoj televiziji. „Nije trebalo da se njihovi životi zaustave ovdje“, dodao je on.

Kraljica je otkrila spomenik od stakla i granita koji liči na kartonsku kutiju u kojoj se nalaze bijele i plave lopte.

Karst Tates se 30. aprila 2009. godine, vozeći Suzuki Swift, zaletio punom brzinom u gomilu ljudi koja je došla da prisustvuje proslavi Kraljičinog dana, skoro udarivši u otkriveni autobus u kojem se vozila kraljevska porodica.

Prije nego što je umro, 38-godišnji Karst Tates je izjavio policiji da mu je cilj bila kraljevska porodica, a princa nasljednika Willema-Alexandera je nazvao rasistom i fašistom.

Autor spomenika, holandski umjetnik Menno Jonker, želio je da simbolizira ranjivost, praznik i žalost, prema saopćenju kraljevske pres-službe.

Poslije otkrivanja spomenika, kraljica, drugi članovi kraljevske porodice kao i rodbina žrtava položili su desetke ruža ispred spomenika.

U petak, za ovogodišnji Kraljičin dan, Beatrix i kraljevska porodica prošetali su ulicama gradova Wemeldinge i Middelburg u oblasti Zeland.