Independent
0

Kraljevska dobrodošlica za šeika koji kupuje Britaniju ciglu po ciglu

Sarajevo-x.com
Šeik Hamad bin Khalifa al-Thani (Foto: Reuters)
Šeik Hamad bin Khalifa al-Thani (Foto: Reuters)
Prvo Harrods, onda američka ambasada. Šta je sljedeće što će emir Katara kupiti u Velikoj Britaniji, pita se komentator lista "Independent" u članku o jednom od najbogatijih vladara na svijetu.

Šeik Hamad bin Khalifa al-Thani svoju jučerašnju posjetu Britaniji počeo je spektakularnom smotrom ispred dvorca Windsor. Vlasnik trećine svjetskih rezervi prirodnog gasa u posljednje vrijeme kupuje mnoštvo britanskog bogatstva, a ako se odluči da kupi "Christie's", jednu od najvećih aukcijskih kuća svijeta, dodat će je prethodno kupljenom lancu robnih kuća "Harrods", zgradi američke ambasade na Grosvenor Squareu, Chelsea Barracks, te znatnom komadu poslovnog distrikta Canary Wharf, lanca supermarketa Sainsburys i banke Barclays.

Arapski bogataši u posljednjih pet godina utrostručili su svoj udio u ulaganjima u komercijalne britanske nekretnine.

Najveći arapski kupci u Britaniji su saudijski princ Alwaleed bin Talal, vlasnik Savoy Hotela, otvorenog prošle sedmice nakon trogodišnjeg renoviranja u koje je uloženo 252 miliona eura; šeik Mansour bin Zayed al-Nahyan iz Abu Dhabija, koji je prošle godine kupio Fudbalski klub "Manchester City" za 240 miliona eura.

Britanski brendovi Madame Tussauds, Aston Martin i lanac hotela Travelodge sada su u rukama arapskih milijardera, piše "Independent". Iza svega leže tri ključna faktora: udvostručene cijene nafte u protekle dvije godine, jačanje bogatstva arapskih porodica i jačanje država. Istovremeno, uslijed globalne finansijske krize, značajno su pale cijene britanskih nekretnina i kompanija.

Samo u toku posljednjih godinu dana katarski emir uložio je 4,1 milijardu eura u Volkswagen i Porsche, ponovo otvorio grandiozni hotel "Le Royal Monceau" u Parizu, te kupio slavni hotel Raffles u Singapuru.

Britanskoj vladi drago je zbog ulaganja. Katar je prošle godine u Britaniju uložio 2,3 milijarde eura, a ministri se nadaju da će uvjeriti Arape da donesu još kapitala. Također se nadaju da će ovosedmična posjeta emira pomoći britanskom energetskom sektoru.

Ovu malu državu Britanci vide kao strateško mjesto za mir na Bliskom istoku. Njen 58-godišnji vladar obrazovao se u Sandhurstu, gdje je izgradio reputaciju mudrog državnika, održavao dobre veze sa SAD-om, ali i sa Izraelom, Iranom i Sirijom. Kao posrednik imao je ključne uloge u izlasku Libana iz građanskog rata.

Prije deset godina pokrenuo je TV-stanicu Al Jazeera, koja je arapskom svijetu donijela slobodu govora.

Trenutna vrijednost njegovog bogatstva iznosi više od 57 milijardi eura, a samo njegova vila na Park Laneu u Londonu košta 42,9 miliona. Ima jahtu "Al Mirqab" dugu 133 metra.