Svijet
0

Kralj Swazilanda izabrao 14. suprugu

FENA
Mswati III (Foto: AFP)
Mswati III (Foto: AFP)
Kralj Swazilanda Mswati III izabrao je četrnaestu suprugu, 27 godina mlađu Sindiswu Dlamini, finalistkinju jednog izbora za miss, koju je predstavio zemlji nekoliko dana prije kontroverznih općih izbora, doznaje se u utorak iz kraljevske palače.

"Mogu da potvrdim da je kralj predstavio naciji novu Lipovelu, što na jeziku siswati znači vjerenica", izjavio je Timothy Mtetwa, guverner kraljevske palače Ludzidzini, javlja agencija AFP.

Sindiswa ima 18 godina. Završila je gimnaziju prošle godine u privatnoj vjerskoj školi St Francis i jedna od finalistkinja takmičenja Miss Cultural Heritage 2013-14.

Swaziland je jedna od rijetkih afričkih zemalja čija je kraljevska kuća preživjela kolonizaciju. Potiče iz 1750. godine i ponosna je što je sačuvala običaje.

Mswati III je ipak kritiziran zbog luksuznog života i svog harema koje financira državni budžet.

Swaziland, zemlja s 1,2 miliona stanovnika, suočava se s ekonomskom krizom bez presedana. Sida, prvi uzrok smrtnosti, pogađa jednu od četiri osobe.

Okrunjen poslije smrti svog oca 1982. godine Mswati III vlada kao apsolutni monarh od 1986. godine, uz pomoć pro-kraljevskog parlamenta koji treba da bude obnovljen u petak na općim izborima, a koje veći dio opozicije smatra maskaradom jer je višestranačje zabranjeno.

Vezani članci