Svijet
0

Kralj Abdullah u Londonu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Saudijski kralj Abdullah u utorak je započeo državnu posjetu Velikoj Britaniji zvaničnim prijemom kod kraljice Elizabethe Druge.

Analitičari vjeruju da će kontroverze vezane za dolazak kralja Abdullaha baciti u zasjenak pompu koja okružuje ceremonijalni dio posjete.

Britanski ministri su nezadovoljni zbog tvrdnji koje je kralj iznio u intervjuu BBC-u u ponedjeljak, u kome je rekao da London "nije reagirao na informacije saudijske obavještajne službe da se pripremaju teroristički napadi u britanskoj prijestonici 2005. godine".

Protivnici saudijskog režima u Britaniji istovremeno planiraju da u Londonu održe demonstracije protiv kršenja ljudskih prava u toj zemlji.

Istaknuti aktivist Peter Tatchell plastično je za BBC opisao stanje ljudskih prava u Sadijskoj Arabiji govoreći kako je "ta zemlja jedna soba za mučenje. To je jedan zatvor!"

"Ta zemlja svoj narod tretira kao građane drugoga, trećeg i četvrtog reda. Oni nemaju nikakva ljudska prava. Političke stranke su zabranjene, sindikati su zabranjeni, sve religije osim islama su zabranjene. Saudijska Arabija je među zemljama svijeta u kojima se najviše krše ljudska prava - tamo je stanje lošije nego u Zimbabveu pod Robertom Mugabeom", rekao je on.

Kralj Abdullah je pred polazak iz Rijada izjavio da "većina zemalja na svijetu ne čini dovoljno da se suprotstavi terorizmu", a britanski zvaničnici su u više navrata odbacili takve optužbe.

Analitičari navode da su ovakve izjave odraz "međusobnih frustracija", ali da usprkos tome Zapad i Saudijska Arabija ostvaruju "blisku sigurnosnu saradnju".

U intervjuu za BBC kralj Abdullah je također rekao da će promjene zakona u Saudijskoj Arabiji "biti veliki korak naprijed za njegov narod".

Njegova posjeta Britaniji, po ocjeni dopisnika, kulminacija je višegodišnjih diplomatskih napora i ilustracija mjere u kojoj je Saudijska Arabija postala jedan od najbližih saveznika Britanije na Bliskom istoku.

Britanija je prošle godine izvezla robe u Saudijsku Arabiju u vrijednosti većoj od sedam milijardi dolara, a oko dvadeset hiljada Britanaca živi i radi u toj bliskoistočnoj kraljevini.