Svijet
0

Kralj Abdullah II zatražio od Olmerta da zaustavi izgradnju novih naselja

FENA
Foto: AFP/HO/File
Foto: AFP/HO/File
Jordanski kralj Abdullah II vršio je pritisak na izraelskog premijera Ehuda Olmerta da zamrzne aktivnosti na izgradnji novih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, u razgovorima od četvrtka u jordanskom lučkom gradu Aqabi.

Nekoliko dana od historijske posjete američkog predsjednika Busha regionu, jordanski suveren je upozorio da bi "blokiranje mirovnog procesa ugrozilo stabilnost i sigurnost regiona", navodi se u saopćenju kraljevske palače u Ammanu.

On je zatražio da se "iskoristi prilika koja se ukazala sastankom u Annapolisu" od 27. novembra, a koji je pokrenuo izraelsko-palestinske mirovne pregovore, već sedam godina u "ćorsokaku".

Abdullah II je ponovio svoje protivljenje izgradnji novih naselja na palestinskim teritorijama, čime se krše sporazumi postignuti u Annapolisu, te naglasio da "će kraljevina udvostručiti napore da osigura uspjeh mirovnih pregovora".

"Kralj je naglasio Olmertu da je nužno da sve zainteresirane strane poštuju svoje obaveze u okviru tačno utvrđenog kalendara kako bi se postigao globalni mir na Bliskom Istoku", navodi se u saopćenju kraljevske palače.

Palestinski predsjednik je nedavno izjavio da se pregovori ne mogu nastaviti ako Izrael nastavi s izgradnjom novih naselja. Od pokretanja mirovnih pregovora, izraelska najava o proširenju dva nova naselja jedini je predmet neslaganja.

Kralj Abdullah je izrazio nadu da će, tokom posjete predsjednika Busha regionu iduće sedmice, "pokušati da podstakne Izraelce i Palestince da rade na postizanju dogovora".