Svijet
0

Kralj Abdulah upozorio na mogućnost građanskog rata u Libanu

FENA
Jordanski kralj Abdulah
Jordanski kralj Abdulah
Saudijski kralj Abdulah upozorio je na mogućnost građanskog rata zbog eskalacije nasilja između etničkih i vjerskih grupa u Libanu. On je pozvao libanskog predsjednika Mišela Sulejmana da poduzme mjere na smirivanju tenzija.

Prema navodima novinske agencije SPA iz Saudijske Arabije, u pismu upućenom predsjedniku Sulejmanu, kralj Abdulah ističe kako je zgranut posljednjim dešavanjima kao što su ubistva libanskog sunitskog vjerskog lidera Ahmeda Abdulvahida i njegovog tjelohranitelja Muhameda Huseina.

Kralj Abdulah naglašava kako je javnost u Sudijskoj Arabiji duboko uznemirena zbog eskalacije nasilja u Libanu koje ozbiljno ugrožava stabilnost zemlje. On je i lično razgovarao s predsjednikom Sulejmanom u vezi sa smirivanjem tenzija u Libanu.

Saudijski kralj je pozvao predsjednika Mišela Sulejmana da poduzme potrebne aktivnosti kako bi se zaustavilo nasilje u Libanu i Siriji. Također je napomenuo da postoji opasnost od sektaških sukoba u Libanu, koji bi mogli rezultirati i građanskim ratom u zemlji, prenijela je agencija Anadolija.

Istovremeno, ambasador Saudijske Arabije u Bejrutu Ali Asiri ističe da nemaju namjeru da evakuiraju državljane Saudijske Arabije koji se nalaze u Libanu, ali da imaju spreman plan evakuacije u slučaju pogoršanja sigurnosne situacije.