Rusija
0

Krajem januara probni let borbenog aviona "Stelt"

FENA
Probni let ruskog borbenog aviona pete generacije ("Stelt") bit će izveden do kraja januara, saopćio je u srijedu izvor ruske avioindustrije.

To će biti prvi potpuno novi vojni avion koji je Rusija napravila od raspada Sovjetskog Saveza prije dvije decenije, a ključan je u potvrđivanju da Moskva još uvijek ima sopstvene napredne tehnologije, ocijenili su analitičari iz oblasti odbrane.

Prema njihovim procjenama, najvjerovatnije će proći pet do sedam godina dok ruski vojni piloti dobiju priliku da lete u prvim avionima pete generacije.

Avioni pete generacije su nevidljivi za radare, imaju unapređene oružane kontrolne sisteme i mogu da lete supersoničnom brzinom. Rusija trenutno vojne avione pravi po uzoru na modele iz sovjetskog doba.

Upitan kada će novi borbeni avion, koji pravi kompanija "Suhoj", iskusiti prvi let, neimenovani izvor je odgovorio da će to biti do kraja ovog mjeseca, prenosi Reuters.

Portparol "Suhoja" je rekao da će avion poletiti "u bliskoj budućnosti".

Glavni analitičar moskovskog Instituta za vojne i političke analize Aleksander Hramčikin izjavio je da je važnost ovog projekta velika jer je to prvi novi avion izgrađen u Rusiji poslije pada komunizma.

  • To je dobro za odbrambene sposobnosti Rusije, jer su do sada jedino Sjedinjene Države napravile takav avion, kazao je on, prenosi Tanjug.