Svijet
0

Kraj židovske ere u pojasu Gaze

NINA
Era židovskog naseljavanja pojasa Gaze završava se danas evakuacijom izoliranog Necarima, posljednjeg od 21 naselja u tom području koje je četiri decenije bilo pod izraelskom okupacijom.

Nenaoružani izraelski vojnici krenuli su jutros od kuće do kuće tražeći da stanari napuste svoje domove. Naselje Necarim, u kome je živjelo oko 500 religioznih Židova, dugo je imalo veliki simbolični značaj i bilo je poprište sukoba Izraelaca i Palestinaca. S obzirom da je izolirano, okruženo s oko 1,4 miliona Palestinaca koji žive u pojasu Gaze, teško ga je bilo braniti i više puta je bilo meta minobacačkih i drugih napada.

Izraelski general Dan Harael, komandant povlačenja iz pojasa Gaze, izrazio je nadu da će evakuacija Necarima proteći mirno. "Hrabri stanovnici naselja su izdržali godine pod prijetnjom terorizma, rame uz rame uz nas. I oni i mi smo platili svojim životima odbranu naselja," rekao je danas Harel.

Traumatično razdoblje koje je počelo u srijedu prošle sedmice, prisilnom evakuacijom iz pojasa Gaze, danas se polako približava kraju. Sutra i u srijedu počinje evakuacija sa sjevera Zapadne obale. Stotine izraelskih vojnika prebacilo se u nedjelju helikopterima iz pojasa Gaze u to područje. U Necarimu je jutros jedna porodica nastavila graditi kuću, neki su se molili za Božju pomoć, ali je većina bila spakirana prije dolaska vojske. Vjernici su skinuli menoru - svijećnjak s krova sinagoge i počeli iseljavanje.

Pripadnici snaga izraelske sigurnosti vjeruju da se u Necarimu neće ponoviti dramatični sukob od prošle sedmice koji je izbio na krovu sinagoge u naselju Kfar Darom. Četrdeset i četiri policajca ozlijeđena su u tom sukobu.

Palestinska strana je u međuvremenu najavila da će na mjestu gdje su bile podignute vile židovskih naseljenika u pojasu Gaze, izgraditi zgradei da će obnoviti domove srušene tokom petogodišnjeg sukoba.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abas je obećao izgradnju luke i obnavljanje razorene piste na međunarodnoj zračnoj luci. Međutim, prije toga mora zadržati palestinske ekstremiste da ne napadnu izraelsku vojsku u povlačenju. Izraelskom premijeru Arielu Sharonu porasla je popularnost zbog glatkog i relativnog mirnog povlačenja. Sharon je na sjednici vlade u nedjelju osudio "divlje ljude," kako je rekao, za nasilni otpor koji su pružili.

Nagovještaj novih potencijalnih prepreka bili su sukobi koji su jučer izbili između vojnika i protivnika povlačenja ispred naselja Sa Nur koje će se evakuirati na Zapadnoj obali. U Sa Nuru i susjednom Homeshu okupilo se oko 2.000 aktivista izraelske desnice da se usprotivi snagama sigurnosti. Izrael će ove sedmice evakuirati naselja sa Zapadne obale prvi put otkako je osvojio to područje od Jordana u ratu 1967. Na osnovi Sharonova plana iz pojasa Gaze i dijela Zapadne obale iseljava se preko 8.000 židovskih naseljenika.