The Independent
0

"Krah ruskih milijardera"

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Svjetska ekonomska kriza zaista je – svjetska, piše u nedjelju britanska štampa a dnevnik The Independent kao primjer nudi, kako kaže u naslovu, "Krah ruskih milijardera".

List prenosi podatke koji će tokom sedmice biti objavljeni u ruskom listu Finans: od više od stotinu milijardera koji su se prošle godine nadmetali za titulu najbogatijeg Rusa, čak 52 su prešla u kategoriju pukih multimilionera.

Za to su odgovorna brutalna finansijska tržišta i dramatičan pad vrijednosti rublje, navodi Independent.

Među najvećim gubitnicima je građevinski magnat Sergej Polonski, čija je firma Mirax uključena u izgradnju novog oblakodera od 52 sprata u samom centru Londona, navodi Independent.

Polonski ima ekstenzivne poslovne interese i u Crnoj Gori, posebno u Budvi, gde Mirax gradi ekskluzivno turističko naselje.

Na vrhu spiska najbogatijih Rusa moglo bi doći do promjene, navodi Independent - kralja aluminija Olega Deripasku, koji također ima poslovne interese na Balkanu, posebno u Crnoj Gori, mogao bi preskočiti Mihail Prohorov, jedan od njegovih partnera iz Rusala, koji je prodao dio svoje imovine prije prošlogodišnjeg kraha i pretočio ga u čvrstu valutu.