Svijet
0

Kouchner u Beogradu: Ahtisaarijev plan ostaje osnova

FENA
Bernard Kouchner
Bernard Kouchner
Plan Marttija Ahtisaarija o nadgledanoj neovisnosti Kosova neće automatski stupiti na snagu u slučaju neuspjeha pregovora Beograda i Prištine, ali i dalje ostaje osnova za rješavanje statusa Kosova, izjavio je u četvrtak u Beogradu francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner.

"Ako razgovori ne urode plodom, onda je jasno da Ahtisaarijev plan ostaje kao jedini dokument", kazao je Kouchner novinarima nakon susreta s ministrom vanjskih poslova Srbije Vukom Jeremićem, te dodao da se Francuska zauzima za rješenje prihvatljivo i Beogradu i Prištini, kako bi u regiji "napokon zavladala stabilnost".

Francuska neće jednostrano priznati neovisnost Kosova, kazao je francuski ministar, te izrazio nadu da niti druge zemlje to neće učiniti.

Kouchner je naglasio da se Francuska zauzima za što skoriji ulazak Srbije u Europsku uniju, ali prije toga mora biti riješeno kosovsko pitanje.

"Srbija mora ući u EU, taj je proces obnovljen u lipnju i imat ćete u Francuskoj saveznika kako biste što brže ušli u EU. Ali, kad to kažem, nemojte misliti da će to biti moguće prije no što bude riješeno pitanje Kosova na miran način", poručio je Kouchner, dodajući da bi razgovori o novom tekstu rezolucije o Kosovu trebali početi ovoga tjedna, te da novi tekst rezolucije - kako proizlazi iz razgovora ruskog predsjednika Vladimira Putina i francuskog Nicolasa Sarkozyja u srijedu - ruska reakcija na taj prijedlog nije toliko negativna.

Srbijanski šef diplomacije Vuk Jeremić ponovio je da je za Beograd neprihvatljiva neovisnost Kosova, kao i Ahtisaarijev plan, zato što on nije rezultat dogovora i kompromisa.

"Taj stav Beograda neće biti podložan reviziji u budućnosti", kazao je Jeremić, dodajući da se Srbija zalaže za kompromisno rješenje, da je Beograd spreman na razgovore, ali i da "ne želi beskonačno razgovarati".

"Nadamo se da će ti pregovori biti suštinski i voditi rješenju koje je kompromisno, prihvatljivo za sve strane i da će ono voditi dugotrajnoj stabilizaciji ove regije, koja je i osnovni uvjet za integraciju cijele regije u EU", kazao je Jeremić, izrazivši nadu da će Srbija do kraja godine potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU, te potom - za vrijeme francuskog predsjedavanja EU, u drugoj polovini 2008. godine - postati i kandidatkinjom za punopravno članstvo.

Francuski ministar Kouchner će se u četvrtak tijekom poslijepodneva sastati i s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem i premijerom Vojislavom Koštunicom, o čemu će javnost, kako je najavljeno, biti obaviještena priopćenjima.

Kouchner iz Beograda u petak putuje u Prištinu.