Svijet
0

Kouchner poziva na dijalog i mir na Kosovu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Šef francuske diplomatije Bernard Kouchner izjavio je u četvrtak u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) u Strasbourgu da svi na Kosovu moraju poštovati obaveze zaštite mira i dijaloga i uzdržati se od bilo kakvog pozivanja na nasilje.

"Kao što je naglasila ova skupština, potrebno je da Kosovo bude teritorija na kojoj se instrumenti VE, kao što je Evropska konvencija o ljudskim pravima, Evropska konvencija o torturi i Konvencija o zaštiti nacionalnih manjina, u potpunosti primjenjuju, a njihovi mehanizmi kontrole da su u potpunosti operativni", rekao je Kouchner obraćajući se poslanicima PSVE.

Kouchner je istakao da Kosovo "mora biti država u kojoj sve strane poštuju obaveze koje su preuzele na zaštiti mira i dijaloga u svim uvjetima".

Ministar vanjskih poslova Francuske pozvao je također sve u pokrajini da se "uzdrže od svakog pozivanja na nasilje" i da se "bez rezerve podvrgnu normama VE u oblasti ljudskih prava, vladavine prava i prava nacionalnih manjina, kao i postupanja prema izbjeglicama, izmještenim osobama i apatridima".

Vijeće Evrope je imalo odlučujuću ulogu na Kosovu i treba još uvek da je ima, rekao je Kouchner Parlamentarnoj skupštini VE, koja zasjeda od 14. do 18. aprila.

Francuski ministar vanjskih poslova, prenosi Tanjug, podsjetio je da se posljednji put obratio Parlamentarnoj skupštini VE u junu 2000. godine kao posebni izaslanik UN-a na Kosovu.