Svijet
0

Kouchner potvrdio podršku Francuske ICTY-u

FENA
Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner potvrdio je podršku Francuske Haškom sudu (ICTY) tokom susreta s glavnom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte u ponedjeljak uvečer.

Kouchner je uvjerio Carlu del Ponte da će "Francuska nastaviti punu saradnju s ICTY-em kako bi ispunio svoju misiju", navodi se u saopćenju francuskog ministarstva vanjskih poslova.

Francuski ministar je odao priznanje Del Ponte, koja je na mjestu glavne tužiteljice provela osam godina i posebno istaknuo njezin "neumorni napor" da "prevagnu zahtjevi međunarodne krivične pravde".

Kouchner će se ponovo sastati s Del Ponte 15. oktobra, kada će ona obratiti Vijeću za opće i vanjske poslove Evropske unije u Luxembourgu, koje čine ministri vanjskih poslova zemalja članica.

Haška tužiteljica je izjavila kako je "sigurna" da bi bivši vojni vođa bosanskih Srba Ratko Mladić mogao biti uhapšen do decembra, kada joj ističe mandat u ICTY-u.

"Sigurna sam da Mladić može biti uhapšen do decembra", rekla je Del Ponte u intervjuu francuskoj televiziji TV-5 prije susreta s Kouchnerom.

"Što se tiče Radovana Karadžića, postoje problemi, jer ne znamo u kojoj je zemlji, znamo da je u regiji, ali ne znamo da li je u Srbiji, Crnoj Gori ili (u bh. entitetu) Republici Srpskoj", kazala je tužiteljica francuskoj televiziji.

"Mladić je u Srbiji. Vlada i policija treba samo da ga lokaliziraju i da pomognu da bude isporučen Haagu. To je moguće danas, a moguće je i sutra, ali sigurno prije decembra", rekla je Del Ponte.

"Još uvijek vjerujem da ćemo ih uhvatiti. Ako uzmete u obzir da je bilo više od 70 optuženika u bijegu, a da smo uspjeli taj broj smanjiti na četiri, mislim da će ishod biti pozitivan", ocijenila je Del Ponte.