Svijet
0

Kouchner: Ahmedinedžadove riječi o Izraelu su neprihvatljive

FENA
Bernard Kouchner; Foto: Reuters
Bernard Kouchner; Foto: Reuters
Šef francuske diplomatije Bernard Kouchner osudio je u ponedjeljak izjave iranskog predsjednika Mahmuda Ahmedinedžada o "odbrojavanju nestanka" izraelske države, smatrajući da su one "neprihvatljive" i "nespojive" s regionalnom ulogom koju Iran želi da odigra.

"Ako su ove riječi zasita izrečene, onda su one neprihvatljive. Ja ih najoštrije osuđujem", naglasio je francuski ministar u svojoj izjavi.

"Za Francusku, pravo Izraela na postojanje, koje je odlučeno na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda, ne može biti osporavano", dodao je on.

Predsjednik Ahmedinedžad je izjavio u nedjelju da su Palestinci i Libanci "počeli da odbrojavaju sate do nestanka izraelskog režima", prema riječima koje je prenijela novinska agencija Isna.

"Pitanja izraelsko-palestinskog sukoba i izraelsko-libanski odnosi ne mogu poslužiti izgovorom za dovođenje u pitanje temeljnog prava Izraela na postojanje", ocijenio je Kouchner.

"Takve riječi su nespojive s dijalogom između kultura i civilizacija kojima smo privrženi i težnjama Irana da odigra regionalnu ulogu od prvobitnog značaja", zaključio je on.

Ahmedinedžad, koji je 2005. izazvao skandal ocijenivši da izraelsku državu treba "izbrisati sa zemljopisne karte", objasnio je ovaj put da je "počelo prebrojavanje" za njeno uništenje još u ljeto 2006., u sukobu između snaga jevrejske države i snaga libanskog šiitskog Hezbollaha.