Svijet
0

Koštunica za prekid odnosa sa zemljama koje priznaju neovisnost Kosova

FENA
Demokratska stranka Srbije(DSS) premijera Vojislava Koštunice predlaže zaoštravanje odnosa sa svim zemljama, posebice članicama NATO-a, koje priznaju bilo kakav oblik neovisnosti Kosova, stoji u prijedlogu koji je ta stranka dostavila predsjedniku Srbije Borisu Tadiću, tvrdi beogradski dnevnik "Blic" od srijede.

To praktično znači da Vojislav Koštunica predlaže prekid diplomatskih odnosa sa svim zemljama koje priznaju bilo kakav oblik neovisnosti Kosova, a u prijedlogu stoji da bi buduća vlada Srbije u slučaju nametnutog rješenja za Kosovo "trebala zauzeti jasan stav o daljnjim integracijama u NATO".

List dodaje da je stav o Kosovu ujedno i osnova platforme s kojom je DSS ušla u pregovore o budućoj vladi kao i uvjet da se nova vlada uopće formira.

DSS smatra da ni aktualna Koštunièina vlada, ni članovi pregovaračkog tima Srbije za Kosovo "u skladu sa zakonom ne mogu sudjelovati u radu pregovaračkog tima sve do formiranja nove vlade".

Koštunica je već najavio da neće razgovarati s posebnim izaslanikom Ujedinjenih naroda za Kosovo Marttijem Ahtisaarijem koji u Beograd dolazi u petak, 2. veljače kako bi srbijanskoj strani predstavio svoj plan za rješenje kosovskog problema.

Zasad je jedino predsjednik Srbije Boris Tadić potvrdio da će se u petak sastati s Ahtisarijem.