Svijet
0

Koštunica traži od Italije da ne prizna nezavisno Kosovo

FENA
Ukoliko albanski separatisti proglase jednostranu nezavisnost poslije 10. decembra, premijer Srbije Vojislav Koštunica je pozvao Italiju da se uzdrži od priznanja te nelegitimne tvorevine, saopćeno je iz Vlade Srbije.

U današnjem razgovoru s italijanskim ministrom vanjskih poslova Masimom D’Alemom Koštunica je pozvao Italiju da poštuje rezoluciju 1244 Vijeća sigurnosti, koja garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i istovremno osigurava suštinsku autonomiju za albansku nacionalnu manjinu u Pokrajini.

Koštunica je, kako se navodi u saopćenju iz Vlade, u razgovoru sa D'Alemom upozorio da se ne može stabilnost i prosperitet regiona graditi na otimanju teritorije Srbije i dodao da će odgovornost za podrivanje međunarodnog poretka i time za dugoročno ugrožavanje mira snositi svako ko bude posegnuo za kršenjem Rezolucije 1244.

A predsjednik Srbije Boris Tadić je u razgovoru sa šefom diplomatije i potpredsjednikom italijanske vlade Masimom D’Alemom ponovio stav da je Srbija odlučna da istraje u naporima da se direktnim pregovorima dođe do kompromisnog rešenja za status Kosova koje će biti prihvatljivo za obje strane.

Svako jednostrano i nametnuto rješenje dovelo bi do nestabilnosti i predstavljalo bi opasan presedan za region i svijet u cjelini, istakao je Tadić i dodao da su Srbija i Evropska unija suočene sa ozbiljnim izazovom pregovora o utvrđivanju budućeg statusa Kosova, navodi se u saopćenju iz kancelarije predsjednika.

D'Alema je poručio da Italija snažno podržava Srbiju na putu evropskih i euroatlantskih integracija, kao i da se podrška Srbiji na tom putu posebno ogleda u stalnom jačanju bilateralnih odnosa, pre svega u oblasti ekonomije.