Svijet
0

Koštunica protiv ulaska Srbije u NATO

FENA
Predsjednik Vlade Srbije i lider Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica izjavio je u subotu da se protivi ulasku Srbije u NATO i da bi ona trebalo da ostane neutralna, a taj stav je unijet i u prijedlog novog programa DSS-a, o kome raspravlja Glavni odbor stranke.

Koštunica je otvarajući sjednicu Glavnog odbora DSS-a kazao da je takav stav utemeljen na uvjerenju da Srbija treba da zadrži punu vojnu neutralnost i da njen državni i nacionalni interes zahtijevaju nepristupanje bilo kojem vojnom savezu, javio je Tanjug.

Prema njegovim riječima, nema nikakve protivrječnosti između pristupanja programu Partnerstvo za mir i odbijanja da se bude član NATO-a.

"Jedno je biti nečiji partner i ravnopravni saradnik, a sasvim drugo član organizacije koja podrazumijeva striktne, skupe, teške i ne uvijek pravedno raspoređene obaveze. U krajnjem ishodu, to je razlika između očuvanja slobode, odlučivanja i djelovanja te odricanja od te slobode", kazao je Koštunica.

Kako je dodao, ukoliko se ostvare prijetnje i važne članice NATO-a priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, pitanje pristupanja tom vojnom savezu dobilo bi i moralnu dimenziju.

"Kako je moguće da Srbija pristupi vojnom savezu koji nas je najprije bombardovao, potom vojnim snagama došao na Kosovo i onda - mimoilazeći Vijeće sigurnosti i ignorišući UN - priznao jednostrano proglašenu nezavisnost jednog organskog dijela naše zemlje. Zaista vjerujem da ogromna većina našeg naroda tačno zna odgovor na ovo moralno pitanje", rekao je Koštunica.