Svijet
0

Koštunica: Kompromis o Kosovu još moguć

FENA
Vojislav Koštunica
Vojislav Koštunica
Predsjednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica izjavio je italijanskoj televiziji da je kompromis u rješavanju pitanja budućeg statusa Kosova još uvijek moguć, ali i naglasio da Srbija nikako ne može prihvatiti nezavisnost pokrajine.

"Kompromis je moguć. (...) Ono što Srbija može da ponudi, to je maksimalna autonomija Kosova, mnogo veća od one koju imaju regioni u, naprimjer, Španiji ili, pak, kod vas, u Italiji", izjavio je sinoć Koštunica u dnevniku TG1 - udarnoj informativnoj emisiji RAI Uno (prvog programa javnog medijskog servisa Italije).

Koštunica je - odgovarajući na pitanje beogradskog dopisnika RAI - istakao da je siguran da Rusija neće promijeniti svoj stav o Kosovu.

"Stav Rusije je principijelan i zato sam uvjeren da se on neće promijeniti ni u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (kada se bude raspravljalo o pitanju statusa Kosova)", izjavio je srpski premijer, prenio je Tanjug.

Na pitanje RAI da li će biti rata ako, uprkos svemu, Kosovo postane nezavisno, premijer Koštunica je odgovorio: "Srbija je od oktobra 2000. godine demokratska zemlja. (...) Do sada je mnogo puta dokazala da na umu ima samo jedno - mir."