Svijet
0

Koštunica iznio ekstremnu ocjenu reagujući na zalaganje Busha

FENA
Britanski dnevnik Daily Telegraph u članku pod naslovom "Sloboda za Kosovo" ocjenjuje u utorak da je srpski premijer Vojislav Koštunica iznio ekstremnu ocjenu reagujući na zalaganje Georgea W. Busha za nezavisnost Kosova.

Ocjena Koštunice o "nepravdi i daljem nasilništvu" ne iznenađuje, piše list u redakcijskom komentaru, jer je srpski nacionalistički premijer pod pritiskom desničarske Srpske radikalne stranke.

Daily Telegraph dalje piše kako je želja kosovskih Albanaca za samostalnošću nastala iz nasilja, kao i da se bivšem kosovskom premijeru Ramushu Haradinaju sudi za ratne zločine pred Haškim sudom.

Borba za nezavisnost s takvim predznakom, objašnjava list, uzrok je nemira poput onih separatističkih u Španiji.

Odgađanje odluke o nezavisnosti Kosova suprotno je želji skoro svih Kosovara i stvara rizik od još gore pobune nego prije, piše Daily Telegraph.

List navodi i da u osnovi ruske prijetnje o ulaganju veta u Vijeću sigurnosti više leži želja za odmjeravanjem snaga sa Zapadom nego što je to ljubav Rusa prema Srbima.

Autor uredničkog komentara u Daily Telegraphu još smatra kako bi Kosovo u slučaju ulaganja ruskog veta trebalo jednostrano da proglasi nezavisnost a potom da ga priznaju SAD i EU, uz obavezu ispunjenja preporuke iz Ahtisaarijeva plana.

Međunarodne institucije, kao što je već poznato, ne uspijevaju prepoznati političku realnost na terenu. Ukoliko se u Ujedinjenim nacijama nastavi ova situacija, onda zemlje koje su do sada najviše uložile u budućnost Kosova treba da pokrenu stvari s mrtve tačke, zaključuje se u komentaru Daily Telegrapha.