Svijet
0

Koštunica: Cilj Lajčaka i Ahtisaarija je ukidanje RS

FENA
Srbijanski premijer Vojislav Koštunica ocijenio je u četvrtak da je cilj mjera visokog međunarodnog predstavnika za BiH Miroslava Lajčaka i plana UN-ova izaslanika za Kosovo Marrtija Ahtisaarija ukidanje Republike Srpske (RS) i proglašenje jednostrane neovisnosti Kosova, javlja Hina.

"Lajčakove mjere imaju za cilj da se sruši Rezolucija 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o Kosovu i Daytonski sporazum, odnosno da se proglasi jednostrana neovisnost Kosova i Metohije i ukine RS. Ovo je otvoreno ugrožavanje bitnih interesa srpskog naroda", navodi se u Koštuničinoj izjavi dostavljenoj medijima. U izjavi se dodaje da će Srbija kao potpisnica Daytonskog sporazuma pružiti svu podršku premijeru Miloradu Dodiku i institucijama RS kako bi ona sačuvala položaj sukladno Daytonskom sporazumu.

"Obavijestio sam premijera Dodika da može računati na punu podršku Srbije i mi ćemo zajedno, s istom odlučnošću, braniti i Rezoluciju 1244 i Daytonski sporazum", stoji u Koštuničinu obraćanju javnosti, u kojem se dodaje da su očuvanje Kosova i RS "sada najvažniji ciljevi državne i nacionalne politike".

Visoki predstavnik UN-a u Bosni i Hercegovini Miroslav Lajčak prošloga je tjedna donio odluke kojima je promijenjeno donošenje odluka u Vijeću ministara i Parlamentu BiH, odnosno smanjen je potreban broj glasova iz entiteta za donošenje odluka, što se u Republici Srpskoj protumačilo kao otvaranje mogućnosti za preglasavanje srpskih predstavnika u tim institucijama.