Svijet
0

Koštunica će tražiti da haški osuđenici služe u Srbiji

FENA
Vojislav Koštunica
Vojislav Koštunica
Premijer Vojislav Koštunica zatražit će do kraja sedmice od generalnog sekretara UN Ban Ki-moona da haški osuđenici, koji su državljani Srbije, služe kaznu u Srbiji, najavio je predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju s Haškim tribunalom i ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić.

Ljajić je rekao da se svakodnevno traga za preostalim haškim optuženicima i da je Ratko Mladić tražen i u utorak u jednom vojnom objektu.

"Predsjednik Vlade uputit će pismo generalnom sekretaru UN-a, u kome će izraziti podršku inicijativi Carle del Ponte o izdržavanju kazne u državama iz kojih dolaze haški osuđenici. Koštunica će u tom pismu dati sve garancije Vlade Srbije da će optuženi izdržavati kaznu po svim međunarodnim standardima", rekao je Ljajić u intervjuu današnjim "Novostima".

Na pitanje koliko je realno da UN izađe u susret takvom zahtjevu Srbije, Ljajić je odgovorio da nema nikakve sumnje da bi, ako bi se preostala trojica optuženih našli u Haagu, UN odlučio da osuđenici nastave da služe kaznu u državama iz kojih su došli.

Ljajić je najavio da će u septembru ići u Haag i razgovarati s predsjednikom Haškog tribunala Faustom Pocarom, kome će iznijeti argumente zašto bi bilo dobro da se donese ta odluka.

Upitan da li to znači da bi i Ratko Mladić služio kaznu u Beogradu, Ljajić je odgovorio: "To ne znači da bi automatski svi optuženici koji imaju državljanstvo Srbije služili kaznu u Beogradu, ali bi većina dobila to pravo."

On je naglasio da je trojici preostalih haških optuženika - Mladiću, Goranu Hadžiću i Stojanu Župljaninu - nesumnjivo u njihovom interesu da se dobrovoljno predaju.

"Ako bi se predali, olakšali bi sebi poziciju i u odnosu vlade i u odnosu Tribunala prema njima. Država je obavezna da pruža svu pomoć onima koji se dobrovoljno predaju, a osim toga, korist bi imale i njihove porodice, koje ne mogu da putuju u zemlje EU", rekao je on.

Ljajić je najavio da će u potrazi za preostalim haškim optuženicima biti rezultata, ali nije mogao da precizira kada, "jer ko je vjerovao da se Vlastimir Đorđević krije u Crnoj Gori?"

On je rekao da se preostala haška "trojka" traži ne samo u Srbiji, već svuda gdje postoji bilo kakva dojava da bi mogli da se nalaze.

"Sve se provjerava, a imamo odličnu saradnju sa službama bezbjednosti zemalja u regionu", istakao je Ljajić.

On je rekao da postoje kontrole u vojnim objektima koje Vojska provodi od kada je na čelo Ministarstva odbrane došao Dragan Šutanovac.

"Drugi način su aktivnosti koje su bazirane na osnovu raznih dojava, bilo domaćih, bilo stranih. I treće, provodimo akcije koje se izvode na osnovu informacija kojima raspolažu naše službe bezbjednosti", kazao je Ljajić.

Upitan koliko je tačno ljudi na crnoj listi EU, Ljajić je odgovorio da su na tom spisku porodice Mladića, Karadžića, Hadžića, Župljanina - više od 40 ljudi.