Svijet
0

Koštunica: Ahtisaarijev prijedlog za Kosovo nelegitiman

FENA
Srbijanski premijer Vojislav Koštunicaocijenio je u petak prijedlog UN-ova pregovarača Marttia Ahtisaarja zaKosovo "nelegitimnim" i suprotnim Povelji Ujedinjenih naroda i načelima međunarodnog prava.

"Njegov prijedlog krši Povelju UN-a i načela međunarodnog prava nakojima počivaju mir i stabilnost u svijetu. To znači da je Ahtisaarijev prijedlog nelegitiman", navodi u priopćenju Koštunica koji se u petak odbio u Beogradu susresti sa Ahtisaarijem koji je svoj prijedlog predstavio srbijanskim dužnosnicima.

On je kazao da Ahtisaari "nije imao mandat da se bavi državnim statusom Srbije i da zadire u njen suverenitet i teritorijalni integritet", kao i da nije imao mandat da "dijeli teritorij Srbije i prekraja njene međunarodno priznate granice".

"Takav mandat mu nije dao nitko, a najmanje bi to mogla Srbija, kao suverena, demokratska i europska država", priopćio je srbijanski premijer, dodajući da u skladu s Ustavom Srbije parlament mora utvrditi daljnje korake koje će Srbija poduzeti.

Ahtisaarijev prijedlog preporuča međunarodno nadziranu državnost za Kosovo, javljaju agencije prema u petak poslijepodne objavljenom sažetku. Prijedlog ne spominje riječ neovisnost, ali daje pokrajini mogućnost da dođe do svih karakteristika suverene države kao što su vlastiti ustav i pravo da se kandidira za članstvo u međunarodnim organizacijama, mada bi bila pod nadzorom Europske unije i NATO-ovih mirovnih snaga.

Ahtisaari je svoj prijedlog za rješenje statusa Kosova u petak u Beogradu predao predsjedniku Srbije Borisu Tadiću, a Koštunica je odbio primiti posebnog izaslanika UN-a za Kosovo, s obrazloženjem da odlazeća Vlada ima mandat samo za "tehničke poslove".

NDemokratska stranka Srbije (DSS) premijera Koštunice prije nekoliko dana, u dokumentu dostavljenom predsjedniku Tadiću, predložila je zaoštravanje odnosa sa svim zemljama, a posebno članicama NATO-a, koje priznaju bilo kakav oblik nezavisnosti Kosova, te iznijela mišljenje da bi buduća vlada Srbije, u slučaju nametnutog rješenja za Kosovo, treba "zauzeti jasan stav u vezi s daljnjim integracijama u NATO".