Anketa u Grčkoj
0

Kostas Karamanlis najbolji izbor za premijera

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Socijalistički PASOK, najveća opoziciona partija u Grčkoj, i dalje uživa najveću popularnost birača koji, istovremeno, smatraju da je aktuelni premijer Kostas Karamanlis najbolji izbor za tu funkciju, pokazala je najnovija anketa dnevnika "Katimerini".

Za PASOK bi u ovom trenutku glasalo 41,5 posto Grka, dok bi vladajuću Novoj demokratiji (ND) podržalo 34 posto birača, što je najveća razlika između dvije vodeće stranke od početka godine.

Koaliciju Radikalne ljevice podržalo bi 8,5 posto, komuniste sedam, a "zelene" tri posto birača.

Preveden na broj mjesta u parlamentu, taj rezultat pokazuje da bi PASOK imao između 149 i 152 poslanika među ukupno 300. ND-i bi pripalo oko 90 mjesta.

Ovaj nepovoljni trend za vladajuću stranku smatra se posljedicom ekonomskih teškoća, rasta kriminala i korupcionaških skandala.

Zanimljivo je da birači i dalje vjeruju da lider PASOK-a Jorgos Papandreu ne bi bio bolji premijer od aktuelnog predsjednika vlade Kostasa Karamanlisa, vođe ND-a.

Sudeći prema rezultatu ankete, 42 posto Grka smatra Karamanlisa boljim rješenjem, dok 33 posto misli da je to Papandreu.

PASOK već duže vrijeme zahtijeva vanredne izbore, iako je prethodno glasanje bilo u septembru, pola godine prije roka.

ND je, tom prilikom, dobila povjerenja da nastavi svoju vladavinu još četiri godine.