Svijet
0

Kosovski predsjednik Sejdiu: Neovisnost nakon novih pregovora

FENA
Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu izjavio je u četvrtak u Prištini da nakon dodatnih pregovora od 120 dana o statusu Kosova očekuje okončanje procesa pregovora, i to prihvaćanjem rješenja o kosovskoj neovisnosti.

Sejdiu je rekao da očekuje ponovnu međunarodnu potvrdu plana posebnog izaslanika UN-a Marttija Ahtissarija, odnosno prijedloga koji predviđa neovisnost Kosova.

Sejdiu je izrazio uvjerenost da proces donošenja rješenja za Kosovo ovaj put neće biti blokiran. Upozorio je na neodrživost sadašnjeg stanja koje blokira opći razvoj Kosova i perspektivu građana.

Kosovski predsjednik je u Prištini razgovarao s dosadašnjim posebnim izaslanikom Javiera Solane na Kosovu Torbjornom Solstromom i njegovim nasljednikom Jonasom Jonssonom.

Solstrom je ocijenio da je na Kosovu ostvaren napredak u usklađivanju zakonodavstva s onim u EU i izrazio nadu u skoro rješenje statusa Kosova.

Novi posebni izaslanik Javiera Solane na Kosovu Jonas Jonsson najavio je nastavak suradnje s kosovskim institucijama i rad na pripremama civilne misije Europske unije koja će zamijeniti UNMIK nakon osam godina njegova djelovanja na Kosovu, prenosi Hina.