Svijet
0

Kosovski predsjednik pozvao građane Kosova da sačuvaju mir

FENA
Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu i civilni upravitelj UN-a na Kosovu Joachim Ruecker pozvali su građane Kosova da pridonesu očuvanju mira i stabilnosti i osudili otvaranje ureda srbijanske Vlade u Mitrovici.

Kosovski predsjednik Sejdiu zatražio je od međunarodne zajednice da izvrši pritisak na Beograd kako ne bi provocirao postupcima kao što je bilo jučerašnje otvaranje ureda srbijanske Vlade u sjevernom dijelu Mitrovice.

I Ruecker je to ocijenio provokativnim činom i novinarima izjavio da će iz New Yorka zatražiti uputu o tome kako reagirati na postupak Beograda te da će se o tome konzultirati i s Kontaktnom skupinom.

"Ruecker i ja smo se suglasili da je neprihvatljivo za institucije Kosova i međunarodnu zajednicu otvaranje ureda Vlade Srbije jer to ugrožavanje teritorijalne cjelovitosti Kosova", rekao je Sejdiu i najavio suprotstavljanje svim pokušajima destabilizacije Kosova.

Sejdiu i Ruecker su razgovarali i o pripremama za sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a, 19. ovoga mjeseca koja će biti posvećena Kosovu. Na toj sjednici će, kako je najavljeno, sudjelovati predsjednik Fatmir Sejdiu i mandatar za formiranje nove kosovske vlade Hashim Thaqi, predsjednik Demokratske partije Kosova.