Njemačka
0

Kosovski Albanac za "ubistvo zbog časti" osuđen na doživotni zatvor

FENA
Kosovski Albanac Avdil L., koji je u martu ove godine na štutgartskom aerodromu ubio "zbog časti" svoju bivšu suprugu, osuđen je u ponedjeljak u Stuttgartu na doživotnu kaznu zatvora, uz naznaku o posebnoj težini počinjenog djela što onemogućava prijevremeno puštanje na slobodu.

"Optuženi je zločin svjesno počinio spektakularno pred nekoliko stotina ljudi kako bi bio siguran da je oprao svoju čast", rekao je sudac Wolfgang Pross nakon izricanja presude.

Tridesetdvogodišnji kosovski Albanac Avdil L. je 31. marta pred check-in šalterom štutgartskog aerodroma, pred nekoliko stotina putnika među kojima je bilo i mnogo djece, hicima iz pištolja usmrtio svoju bivšu suprugu. Pritom je jedan putnik i ozlijeđen. Nekoliko minuta prije toga žrtva je zatražila pomoć od policije, jer je ugledala svoga bivšeg supruga.

Prema uvjerenju suda Avdil L. je ubistvo počinio kako bi spriječio suprugu da vidi njihove dvije kćerke koje su se nalazile kod rodbine na Kosovu. Osuđeni je također, kako se kaže u presudi, pred rodbinom htio povratiti svoju čast, nakon što ga je supruga napustila i optužila zbog nasilja u obitelji.

Sud je ustvrdio i posebnu težinu počinjenog djela tako da Avdil L. neće moći biti pušten na slobodu nakon 15 godina zatvora.

Ubistvo na štutgartskom aerodromu ponovo je potaknulo raspravu o tzv. "ubistvima zbog časti", pojave prisutne kod stranaca koji žive u Njemačkoj a prije svega Turcima, Kurdima i Albancima.

Prošle godine je u Berlinu, prenosi Hina, na višegodišnju kaznu zatvora osuđen jedan maloljetni Turčin koji je ustrijelio svoju sestru jer se rastala od supruga i "živjela zapadnim načinom života".