Svijet
0

Kosovska skupština usvojila deklaraciju o nezavisnosti Kosova

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Skupština Kosova u nedjelju je u Prištini aklamacijom usvojila deklaraciju o nezavisnosti te pokrajine od Srbije. Za deklaraciju o proglašenju nezavisnosti Kosova izjasnilo se oko 16.00 sati aklamacijom 109 albanskih zastupnika. Zastupnici kosovskih Srba, njih 11, nisu bili prisutni sjednici.

"Od ovog trenutka Kosovo je nezavisna i suverena država", izjavio je premijer Hashim Thaqi na vanrednoj sjednici.

Nezavisno Kosovo bit će posvećeno miru i stabilnosti, stoji u deklaraciji koju je usvojio kosovski parlament. Deklaracija sadržava tri glavna dijela - dio koji se odnosi na proglašavanje nezavisnosti, obvezu ostvarivanja plana Marttija Ahtisaarija i poziv misiji EU da dođe i NATO-u da ostane na Kosovu.

"Kosovo je demokratsko, svjetovno i multietničko društvo, koje će prihvatiti civilnu i vojnu međunarodnu prisutnost", kaže se u tekstu deklaracije.

Deklaracija polazi od plana posebnog izaslanika UN-a za Kosovo Finca Marttija Ahtisaarija o nezavisnosti pod međunarodnim nadzorom, koju bi osiguravala i nadzirala misija Evropske unije. Riječ je o planu koji je su prihvatile zapadne zemlje, ali ga je u Vijeću sigurnosti UN-a blokirala Rusija, koja se protivi nezavisnosti Kosova.

Civilnu prisutnost osigurat će Evropska unija, a vojnu KFOR, međunarodne snage kojima na Kosovu zapovijeda NATO, a koje su prisutne u pokrajini od 1999., gdje će ostati i nakon proglašenja nezavisnosti.

U deklaraciji se također ističe spremnost kosovske strane za razvoj dobrosusjedskih odnosa sa svima, uključujući i Srbiju.

Deklaracija kojom se Kosovo proglašava nezavisnom i suverenom državom sadržava i dijelove preambule prijedloga novog ustava, u kojem se navodi da je Kosovo država svih njegovih građana.

Nakon pojedinačnog potpisivanja zastupnika o prihvaćanju deklaracije, pred novinarima će deklaraciju o nezavisnosti potpisati predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu, premijer Hashim Thaqi i predsjednik Skupštine Jakup Krasniqi.

Na dnevnom redu današnje vanredne sjednice Skupštine Kosova još je i usvajanje državnih simbola - grba i zastave.

Kako se očekuje, vrlo brzo, na jednoj od sljedećih sjednica, Skupština će usvojiti novi ustav Kosova i pet od 34 zakona predviđenih paketom međunarodnog posrednika Marttija Ahtisaarija.