Svijet
0

Kosovo: Thaqi proglasio pobjedu na izborima

FENA
Predsjednik opozicijske Demokratske stranke Kosova (PDK) Hashim Thaqi proglasio je pobjedu na kosovskim parlamentarnim izborima koji su održani u subotu. "S našom pobjedom danas počinje novo stoljeće", rekao je Thaqi oduševljenim pristalicama, šest sati nakon zatvaranja birališta.

Prema neslužbenim podacima nevladine organizacije Demokratija u akciju, koja je nadzirala izbore, PDK je dobila oko 35 posto glasova, a druga je Demokratska liga Kosova predsjednika Kosova Fatmira Sejdiua s 22 posto.

"Pokazali smo da je Kosovo spremno ići naprijed, prema slobodi i nezavisnosti", ustvrdio je Thaqi, čiji je PDK nastao iz bivše Oslobodilačke vojske Kosova koja je ratovala sa Srbijom 1998. godine.

Bivši gerilski vođa najavio je i da će Kosovo proglasiti nezavisnost ubrzo nakon 10. decembra, dokad bi trebalo da se završe međunarodni pregovori o budućem statusu Kosova.

Kosovski Srbi bojkotirali su izbore na kojima je ovaj put odaziv iznosio oko 45 posto, manje nego na prošlim izborima 2004. kada je izašlo 51 posto birača.

Sjedinjene Države pozdravile su u subotu mirnu provedbu parlamentarnih izbora na Kosovu te istovremeno kritizirale srpski bojkot izbora.

SAD duboko žali zbog odluke kosovskih Srba, na koju ih je poticala srbijanska vlada, da ne sudjeluju na izborima, ističe u izjavi glasnogovornik Bijele kuće Sean McCormack.

Dodao je kako bojkot može jedino donijeti štetu manjinskoj srpskoj zajednici na Kosovu.

Sjedinjene Države ostaju predane osiguravanju "prava i sigurnosti" svih etničkih zajednica na Kosovu i potiču ih da u potpunosti sudjeluju u kosovskom političkom životu, kaže se u izjavi.