Svijet
0

Kosovo otvorilo ambasadu u Beču

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu otvorio je sinoć ambasadu Kosova u Beču.

"Ovo je važan dan za Kosovo, koje je osamostaljenjem ušlo u proces novog razvoja", rekao je on.

"Kosovo teži demokratskoj državi s najvišim standardima. Dokazali smo to već time što pružamo svim građanima, posebno manjinama, najveće mogućnosti", kazao je Sejdiu.

Podsjećajući da su nezavisnost Kosova priznale 54 zemlje, on je istakao da je "Beč bio centar koji je pomogao Kosovu na putu ka nezavisnosti".

"Beč je bio drugi dom Marttiju Ahtisaariju i kosovskoj delegaciji tokom pregovora. U Beču smo jasno izrazili naše opredjeljenje da ćemo biti nezavisni", kazao je on.

Sejdiu je rekao da Kosovo želi regionalnu saradnju i da je vizija zemlje članstvo u EU.

Svečanosti su prisustvovali diplomati Švicarske, Njemačke, Albanije, Slovenije, Hrvatske, kao i kosovske dijaspore.

Otvaranju ambasade prisustvovao je politički direktor Ministarstva vanjskih poslova Austrije Stefan Lehne.

"Austrija je bila među prvim zemljama koje su priznale Kosovo. Ta odluka nije bila laka, ali sada, godinu dana kasnije, pokazalo se da je bila ispravna", naglasio je bivši izaslanik EU u pregovorima o statusu Kosova pod Ahtisaarijem.

"Kosovska vlada je jasno opredijeljena na primjenu Ahtisaarijevog plana i odgovorno radi njegovom provođenju. Kosovo je stabilnije nego što su mnogi očekivali", poručio je Lehne.

Austrija je među prvih 10 zemalja u kojima je Kosovo uspostavilo diplomatsko predstavništvo, prenio je Tanjug.

Najviši diplomatski predstavnik Kosova u Austriji trenutno je otpravnik poslova Sabri Kičmari, bivši portparol OVK, dok u Prištini trenutno austrijsko predstavništvo vodi prvi sekretar Gernot Pfandler.