Svijet
0

Kosovo neće za sada odrediti dan proglašenja neovisnosti

FENA
Kosovo za sada neće odrediti datum proglašenja neovisnosti Kosova iako je važno da se to što prije dogodi, izjavio je u srijedu navečer kosovski predsjednik i voditelj pregovaračkog tima Fatmir Sejdiu za Radio-televiziju Kosova, po dolasku u Prištinu sa sastanka u austrijskom Badenu na kojem izaslanstva Prištine i Beograda nisu uspjela doći do kompromisa o statusu Kosova.

"Bio je to posljednji sastanak s međunarodnom trojkom i srpskom stranom i okončan je krug dodatnih pregovora od 120 dana. Nije došlo do suglasnosti pregovaračkih strana, odnosno Prištine i Beograda, i sada očekujemo izvješće koje će trojka Kontaktne skupine predati glavnom tajniku UN-a. Mi smo zastupali ono što je vizija i želja građana i naroda Kosova- neovisnost. Srpsko izaslanstvo je inzistiralo na tome da Kosovo da stavi pod nadzor i uspostavi nad njim vladavinu, što je nemoguće", izjavio je Fatmir Sejdiu.

Sejdiu je rekao da će kosovska Skupština Kosova donijeti odluku o proglašenju neovisnosti ali nije rekao kad će to biti. Naglasio je važnost stalnih konzultacija sa SAD-om i EU-om.

Predsjednik Demokratske partije Kosova Hashim Thaqi, koji će vjerojatno biti budući kosovski premijer, izjavio je da se sada u nastavku očekuje samo odluka o neovisnosti.