Svijet
0

Kosovo neće donositi jednostrane odluke

FENA
Kosovski dužnosnici nastavit će suradnju s međunarodnom zajednicom i neće povlačiti jednostrane poteze nakon što je Rusija u srijedu u Vijeću sigurnosti odbila prijedlog zapadnih zemalja o budućem statusu Kosova, rečeno je u četvrtak u Prištini.

O najnovijem razvoju događaja glede određivanja statusa Kosova s najvišim kosovskim dužnosnicima u četvrtak je razgovarao posebni izaslanik Europske unije za status Kosova Stephan Lehne.

On je rekao da je odluka o statusu Kosova od povijesne važnosti i da njeno donošenje zahtijeva vrijeme i uvjete kako bi odluka imala potreban legitimitet.

Sejdiu je izjavio da u Prištinu još nije stigao prijedlog za nastavak pregovora o statusu te naglasio da o Ahtisaarijevu paketu više ne može biti pregovora.

"Ovaj paket je dokument koji smo podržali i o njemu više ne može biti pregovora, kao ni o neovisnosti Kosova. Za nas je važno da u odluci Vijeća sigurnosti bude određen datum proglašenja neovisnosti", rekao je Sejdiu novinarima. On je dodao da Kosovo ne može ostati zauvijek talac želja nekih strana.

Sejdiu je naglasio da će Priština nastaviti suradnju s međunarodnim čimbenicima.

Predsjednik vodeće oporbene Demokratske partije Kosova Hashim Thaqi izjavio je novinarima da će se neovisnosti dogovor postići u suradnji s Washingtonom i Bruxellesom.

"Bila bi ludost od strane političkih čimbenika Kosova kada bi poduzeli neki korak bez konzultacija s Washingtonom i EU-om", rekao je Thaqi nakon susreta s Lehneom.

Lehne je rekao da se u Vijeću sigurnosti nastavljaju konzultacije i da su u novi prijedlog rezolucije o statusu Kosova uključene neke ideje francuskog predsjednika Nicole Sarkozya.

Lehne je također izjavio da je Kosovo blizu postizanja cilja i pozvao kosovske dužnosnike da nastave suradnju s međunarodnim čimbenicima.

SAD i članice EU u Vijeću sigurnosti u srijedu su se suglasile o izmijenjenom nacrtu rezolucije o Kosovu koji predviđa odgodu odluke o statusu Kosova za 120 dana tijekom kojih bi srbijanski i albanski pregovarači trebali postići dogovor o konačnom statusu Kosova.

Ruski predstavnik Vitalij Čurkin odbacio je taj nacrt rezolucije.