Svijet
0

Kosovo najsiromašnije na Balkanu

FENA
Priština
Priština
Kosovo je i dalje najsiromašnije na zapadnom Balkanu, pokazuju rezultati istraživanja obavljeni u srijedu povodom Međunarodnog dana iskorjenjivanja siromaštva.

Na Kosovu 14 posto građana živi u krajnjem siromaštvu, odnosno 300 tisuća građana Kosova živi s manje od 70 centi dnevno, uz istodobnu stagnaciju gospodarskog razvoja.

"Svaki drugi građanin Kosova kao najznačajniji problem vidi nezaposlenost i siromaštvo. Prema Svjetskoj banci, 14 posto je na razini krajnjeg siromaštva, dok svaki deseti građanin Kosova liježe navečer i budi se ujutro gladan", rekao je voditelj Programa UN za razvoj (UNDP) Fride Mauring.

Iskorjenjivanje krajnjeg siromaštva i njegovo relativno smanjenje je jedan od milenijskih ciljeva koje treba ostvariti do 2015. godine, podsjetio je Mauring.

U izvješću o milenijumskim ciljevima, koji su izradili UNDP i Institut za razvojna istraživanja "Reinvest" iz Prištine, ističe se da održivi gospodarski razvoj smanjuje razinu siromaštva.

Predsjednik Instituta Muhamed Mustafa izjavio je u srijedu da se milenijski ciljevi mogu postići do 2015. ali da je za to potrebno mnogo rada.

On je dodao da je preduvjet za smanjenje siromaštva smanjenje sadašnje stope nezaposlenosti od 40 posto na 25 posto.

"Tijekom osam narednih godina treba stvoriti 200 do 250 tisuća novih radnih mjesta", rekao je Mustafa i precizirao da to znači da treba osigurati razvoj po stopi od sedam posto u odnosu na sadašnjih jedan do 1,5 posto.

Kosovski dužnosnici su izrazili opredijeljenost za ostvarivanje milenijskih ciljeva neovisno od činjenice da Kosovo nije potpisnik deklaracije UN-a o milenijskim ciljevima.