Svijet
0

Kosovo: Korak bliže ka nezavisnosti

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Čak i kada bi to željele, a na žalost neke od njih to i čine, evropske vlade ne mogu više skretati pogled u drugu stranu kada je Kosovo u pitanju. Protekli vikend, koji su obilježili izbori, sada su cijelom svijetu poslali jasnu poruku o želji za nezavisnosti. Iako je ovakva situacija bila za očekivati, posljedice dešavanja na Balkanu ipak neće biti lako riješiti jer situacija je opasna i nepredvidiva, izvještava britanski Guardian.

Nepovoljni vremenski uvjeti i bojkot srpskog stanovništva na izborima na Kosovu obilježili su protekli vikend na ovom dijelu Balkana, ali desile su se i dvije značajne stvari koje se ne smiju ignorisati: izabrane su stranke koje se bore za nezavisnost Kosova i došlo je do smjene vlasti. Naime, staro vodstvo zamijenjeno je novim, mlađim snagama koje Kosovo žele odvesti do nezavisnosti.

Pobjednik ovog vikenda je zasigurno lider Demokratske partije Kosova Hashim Thaci koji je postao novi premijer. Intenzivnu predizbornu kampanju obilježila je priča o nezavisnosti Kosova koja postaje sve izvjesnija, naglašava Guardian.

Postoji opasnost da bi proglašavanje nezavisnosti sljedećeg mjeseca (10. decembra) moglo unijeti nestabilnosti u cijelom regionu. Kako će Evropska unija tada reagovati, ne da se tačno predvidjeti s obzirom da je utjecaj Rusije, koja se protivi otcjepljenju, snažan.