Svijet
0

Kosovo je jedini neuspjeh njemačkog predsjedništva EU

FENA
Rješavanje statusa Kosova i Metohije je jedan od rijetkih zacrtanih ciljeva koje Njemačka nije ostvarila tokom svog mandata kao predsjedavajućeg Evropske unije u prvoj polovini ove godine, koje od sutra preuzima Portugal.

Iako je to bio jedan od ključnih vanjskopolitičkih prioriteta i centralna tema više sastanaka - uključujući i neformalnog sastanka šefova diplomatije EU krajem marta u Bremenu, te samita G8 (kojim Njemačka također predsjedava) u Heiligendamu početkom jula - Berlin će pitanje Kosmeta morati da prepusti Lisabonu.

Njemačka je očekivala brzo prihvatanje plana Marttija Ahtisaarija i usvajanje rezolucije Savjeta sigurnosti na njegovom osnovu, ali je svoj posljednji sastanak vezan za Kosovo - na marginama samita šefova država u Bruxellesu - morala da posveti borbi protiv podjela unutar EU o pitanju kako dalje nakon odbacivanja Ahtisaarijevog plana od Rusije.

Opća je ocjena, međutim, da je njemačko predsjedavanje u drugim aspektima bilo dosta uspješno, te da je bilo obilježeno s više historijskih sporazuma.

Jedan od njih je i sporazum o Reformskom ugovoru, koji je dogovoren nakon maratonskih pregovora na samitu šefova država prošle sedmice u Bruxellesu i koji je otvorio mogućnost da EU izađe iz institucionalne blokade i krize prouzrokovane odbacivanjem evropskog ustava od Francuske i Holandije 2005. godine.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je dobila velike pohvale za svoje pregovaračko umjeće i sposobnost da postigne kompromis koji, prema njenim riječima "spriječava podjelu u Evropi" i daje Evropi "novu snagu".

Njemački šef diplomatije Frank-Walter Steinmeier je ocijenio da je dogovorom izbjegnut scenario koji bi "vratio Evropu unazad za jednu čitavu evropsku generaciju".

Pojedini analitičari ocjenjuju da je njemačko predsjedništvo u ovoj oblasti prevazišlo očekivanje, obzirom da se od njega očekivalo da napravi izvještaj o napretku u pregovorima a dobijen je okvir za sporazum.

Neki drugi analitičari smatraju da je Njemačka imala vrlo efektnu medijsku strategiju po kojoj je pred samita širila pesimizam u međunarodnoj štampi, da bi se kasnije Merkelova predstavljala kao odličan pregovarač i zvijezda događaja.

Također se smatra da je Njemačka dobila dodatan impuls činjenicom da članice EU ne vjeruju da će naredna dva predsjedništva - Portugal i Slovenija - imati dovoljan politički autoritet za postizanje teških kompromisa.

Još jedan izuzetno značajan sporazum je bio dogovor o borbi protiv klimatskih promjena o kojem su se lideri EU dogovorili u aprilu i koji je doveo do jedinstvenog stava EU i snažne pregovaračke pozicije pred samit G8 na kojem je ova tema bila dominantna.

Njemačka je također uspjela da poboljša odnose sa SAD, ali s druge strane nije uspjela da dovede do ozbiljnijeg napretka u postizanju sporazuma o strateškom partnerstvu između EU i Rusije.

Osim nedostatka napretka u razgovorima s Rusijom, nije bilo ozbiljnijeg napretka ni u rješavanju krize na Bliskom istoku.