Svijet
0

Kosovo: DPK ima najviše poslanika, drugi DSK

FENA
Demokratska partija Kosova (DPK) je na izborima 17. novembra na Kosovu osvojila najviše glasova birača - 34,3 posto, saopćila je danas Centralna izborna komisija (CIK), predstavljajući zvanične rezultate izbora za poslanike skupštine i lokalne organe vlasti.

DPK će, prema osvojenim glasovima, u Skupštini Kosova imati 37 poslaničkih mandata.

Na drugom mjestu je Demokratski savez Kosova (DSK) s 22,6 posto glasova, na osnovu kojih će u skupštini imati 25 poslanika.

Alijansa za novo Kosovo je dobila 12,3 posto odnosno 13 poslaničkih mjesta.

Demokratski savez Dardanije osvojio je 10,1 posto glasova što mu osigurava 11 poslanika, dok će poslanika manje (10) imati Alijansa za budućnost Kosova, sa osvojenih 9,6 posto glasova.

Kosovski Srbi su na preporuku vlasti u Beogradu bojkotirali kosovske izbore, međutim ne u potpunosti, pa će se u Skupštini Kosova, ipak, naći deset srpskih poslanika, iz redova partija koje su se oglušile o preporuku.

Od 10 rezerviranih mjesta po tri mandata su dobile Samostalna liberalna stranka i Srpska demokratska stranka Kosova i Metohije.

Po jedan mandat su dobili Savez nezavisnih socijaldemokrata Kosova i Metohije, Srpska narodna stranka, Srpska kosovskometohijska stranka i Nova demokratija.

Od ostalih zajednica, Bošnjaci su dobili pet mjesta, i to Koalicija "Vakat" tri, a Stranka demokratske akcije Kosova dva mandata. Jedno mjesto je osvojila Građanska inicijativa Gore.

Turska demokratska partija Kosova je osvojila tri poslanička mjesta, dok su po jedno osigurali Ujedinjena partija Roma, Demokratska partija Aškalija i Nova demokratska inicijativa Kosova, koju čine kosovski Egipćani.

Partije nesrpskih i nealbanskih zajednica su pored 10 rezerviranih, po broju izašlih birača osvojile dodatna četiri mjesta u Skupštini Kosova.

Skupština Kosova ima 120 poslanika, tako da, prema rezultatima izbora, nijedna partija nema dovoljnu većinu da sama formira vladu.

Predsjednik DPK Hašim Tači je najavio da je spreman da bude novi kosovski premijer, precizirajući da će konsultacije o formiranju novog sastava vlade započeti po saopćavanju zvaničnih rezultata izbora.

Prema proceduri, predsjednika Skupštine Kosova daje stranka sa najviše osvojenih poslaničkih mandata, dok je izbor predsjednika i premijera stvar dogovora budućih koalicionih partnera, javio je Tanjug.

Partije imaju pravo da u roku od 48 sati podnesu žalbu, da bi poslije toga šef UNMIK-a mogao da potvrdi rezultate izbora.

Od albanskih političkih partija izborni cenzus nisu prošle Reformistička partija ORA, Partija pravde i Pokret za nacionalno oslobođenje Kosova.