Independent
0

Korupcija potkopava legitimitet UN-a

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Dopisnik The Independenta u New Yorku izvještava o izuzetno oštrim kritikama iznesenim na račun generalnog tajnika Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moona.

Odlazeći podtajnik svjetske organizacije, Šveđanka Inga-Britt Ahlenius, koja je pet godina između ostalog bila zadužena za borbu protiv korupcije, tvrdi da je Ban Ki-moon potkopavao njen autoritet i dovodi u pitanje njegovu sposobnost da bude na čelu UN-a.

Ove optužbe više od svih razbjesniće zvaničnike u Washingtonu jer je Ban Ki-moon, podsjeća list, izabran na taj položaj prije svega zahvaljujući snažnoj podršci Bijele kuće, u vrijeme vladavine Georga Busha, između ostalog i zbog toga što je obećao da će uvesti red u rukovođenje Ujedinjenim nacijama koje su se u to vrijeme još oporavljale od skandala vezanog za humanitarni program u Iraku, poznatog kao „nafta za hranu“.

Gospođa Ahlenius, piše Independent, generalnog tajnika, a ne njegove političke gospodare, optužuje za neuspjeh u zaštiti civila u regionima zahvaćenim sukobima, kao i za izostanak napretka u rješavanju kriza u Darfuru, Afganistanu i na Kipru.

Iako su te primjedbe na mjestu, jasno je da je slabost Ujedinjenih nacija direktan rezultat nespremnosti njenih najmoćnijih članica da osiguraju novac i političku volju za hvatanje u koštac s krizama širom svijeta.

UN nemaju svoje vojne snage, a njihov budžet je manji od budžeta njujorške vatrogasne službe.

Izvjesno je, međutim, da korupcija potkopava legitimitet svjetske organizacije, a upravo taj legitimitet je ključan za sve njene hvale vrijedne napore, od nezavisnih istraga o ponašanju zemalja članica do mirovnih misija i koordinisanja međunarodnih akcija u borbi protiv klimatskih promjena.

Uprkos svemu tome, napominje Independent, Ujedinjene nacije su, po svemu sudeći, zbog katastrofalnih promašaja njihovog rukovodstva na pragu nove krize.