Svijet
0

Korupcija među Amerikancima u Iraku

FENA
Sudeći prema dokumentima, koji su upravo objavljeni u SAD-u, korupcija među američkim zvaničnicima u Iraku je, barem u prve dvije godine okupacije, dostigla neslućene razmjere.

Otkako je s vlasti u Iraku svrgnut Sadam Husein, strane okupacione snage, predvođene SAD-om, tvrdile su da su u tu zemlju i njenu obnovu uložene milijarde dolara. Postavlja se, međutim, pitanje da li je taj novac, koji je mahom poticao s iračkih državnih zamrznutih računa, zaista i ulagan u projekte obnove ili je završio u nečijim džepovima.

Američki biznismen Filip Blum pred sudom u Washingtonu je priznao krivicu za davanje mita i pranje novca.

To bi bila samo još jedna afera u američkom poslovnom svijetu da ovaj sudski proces nije doveo do objavljivanja prave lavine dokumenata koji daju uvid bez presedana u nezakonita poslovanja, naročito američkih građevinskih firmi u Iraku.

Blum je na sudu priznao i da je raznoraznim američkim zvaničnicima isplatio više od dva miliona dolara, ali da je zato njegova kompanija dobila poslovne ugovore vrijedne četiri puta više.

"Veliki broj američkih zvaničnika je u nedjeljama i mjesecima poslije invazije Iraka imao ogromno diskreciono pravo prilikom dodjeljivanja ugovora za obnovu. Blum je iskoristio situaciju. Dokumenti pokazuju da je jedan zvaničnik od Bluma kao mito tražio poseban model sportskog automobila, insistirajući da vozilo mora da bude bijelo, a da sjedišta moraju da budu kožna i boje pjeska. U drugom slučaju, od Bluma je tražen poseban model nisana. Na cijelom američkom zapadu postoje samo dva automobila tog tipa", kaže BBC-jev Mark Gregori.

Gregori dodaje da su sve ove mahinacije izašle su na vidjelo objavljivanjem desetaka hiljada elektronskih poruka, koje su godinama razmjenjivali Filip Blum i neki američki zvaničnici u Iraku.

"Obje strane bile su umiješane i u pranje novca preko 'ofšor' kompanija. Kroz te kanale prošli su milioni dolara. Blum je plaćao i prostitutke, koje su određenim zvaničnicima pružale seksualne usluge u jednoj bagdadskoj vili", kaže BBC-jev urednik za ekonomiju Mark Gregori.

On podsjeća da su u prvom periodu okupacije Iraka nestali milioni dolara iračkog prihoda od nafte, prethodno zaplijenjenog s državnih računa iz vremena vladavine Sadama Huseina, a da revizora u toj zemlji uopće nije ni bilo.

Ed Hariman, pisac koji je i sam istraživao načine na koje su firme dobijale ugovore u Iraku, ukazuje da je slučaj Blum samo vrh ledenog brijega korupcije, koju tadašnji administrator Iraka Pol Bremer, po njegovoj ocjeni, nije ni pokušavao da suzbije.

"Ovo je prva uspješno podignuta optužnica za koju je zaslužan tim tzv. Posebnog generalnog inspektorata za obnovu Iraka, koji čine kako agenti FBI-ja, tako i knjigovođe. Oni su slučaj Blum istraživali godinama. Nagodili su se sa njim i tako dobili još više podataka, pa će sličnih procesa biti još i na osnovu onoga što je otkriveno u Hili. Međutim, to ne znači da će se na sudu naći i slučajevi vezani za Mosul, Bagdad ili Basru gdje također ima dokaza o ogromnoj korupciji", kaže Ed Hariman.

Hariman je obišao biblioteku i bolnicu u Hili, kojima je pronevjereni novac bio namijenjen.

On tvrdi da se u tamošnju bolnicu i danas izliva kanalizacija, a da je cio grad potpuno zapušten.

Hariman naglašava da ugovore sada dodjeljuje iračka vlada, koja također nema reputaciju otvorenosti i odgovornosti. Ahmed Al Rikabi, direktor radija Đila iz Bagdada, nije iznenađen vijestima iz Washingtona.

On tvrdi da je bilo ljudi u prve dvije godine okupacije, koji su zarađivali po hiljadu dolara dnevno samo od mita.

"Čuli smo da su milijarde dolara potrošene na obnovu ove zemlje, ali na terenu jedva da se provodi po koji projekt. Dakle, ovo jeste korak unaprijed, ali siguran sam da ovaj slučaj nije ni prvi ni jedini, tako da je to samo početak", kaže za BBC Ahmed Al Rikabi, direktor radija Đila iz Bagdada.