Svijet
0

Korupcija krupan problem za slovenačke firme

(TI)
Trećina slovenačkih kompanija smatra da je korupcija krupan problem u Sloveniji, pri čemu je za deset odsto velikih, deset odsto srednjih i čak 20 odsto malih preduzeća "veoma krupan problem", pokazuje najnovije istraživanje.

Rezultati istraživanja koje je sprovela firma za ispitivanje javnog mnjenja "GfK Gral-Iteo" takodje pokazuju da je, u odnosu na slično istraživanje iz 2004. godine, smanjen broj kompanija koje korupciju vide kao veoma krupan problem, dok je broj onih koji je smatraju velikim problemom ostao skoro nepromjenjen.

Direktor Komisije za sprječavanje korupcije Drago Kos izjavio je da su najnoviji rezultati bolji u poredjenju sa 2004. godinom, što je, po njemu, razlog za zadovoljstvo. On je rekao da je etički kodeks, koji je najrašireniji medju velikim kompanijama, jedan od načina za suzbijanje korupcije, prenela je STA (Slovenska Tiskovna Agencija).

Kos je zadovoljan i činjenicom da se smanjuje broj kompanija koje vjeruju da im korupcija olakšava poslovni rast i razvoj. Takav stav najčešće imaju mala preduzeća (više od 20 odsto), dok je kod velikih kompanija najrjedji (šest odsto).

Prema istraživanju, koje je uključilo direktore više od 230 firmi, približno polovina slovenačkih kompanija smatra da je korupcija neizbježan dio svjetske ekonomije, a nešto ispod polovine njih vjeruje da je neminovna u Sloveniji.

Četvrtina velikih i srednjih preduzeća, kao i trećina malih firmi, navelo je da je korupcija prilično raširena medju državnim činovnicima.