Protest rumunskih vještica
0

FOTO+VIDEO / Koristeći mačji izmet i leševe pasa bacaju čini na vladu

Sarajevo-x.com
Bratara Buzea (Foto: AP)
U Rumuniji je 1. januara 2011. godine na snagu stupio zakon prema kojem vještice, astrolozi i ostale osobe koje se bave vračanjem moraju plaćati porez. Izazvalo je to nezadovoljstvo kod vještica koje sada koriste mačji izmet i leševe pasa kako bi bacile čini na vladu i predsjednika države.

U Rumuniji, zemlji u kojoj je "rođena" priča o Drakuli, praznovjerje nije uopće smiješna stvar. Predsjednik države Traian Basescu i njegovi pomoćnici određenim danima nose ljubičastu boju kako bi se zaštitili od zla. Tako da im uopće nije svejedno što će vještice bacati čini u znak protesta protiv novog zakona.

Vještice i vračare iz istočnih i zapadnih dijelova Rumunije danas će izaći na rijeku Dunav i urocima zaprijetiti vladi.

"Nekoliko vještica će u Dunav baciti otrovne biljke i prokleti vladine dužnosnike, koje će zadesiti zlo", kazala je vještica Alisia za AP.

Ona je istakla kako je novi zakon oporezivanja vještica potpuna ludost.

"Mi jedva da išta zaradimo. Zastupnici ne gledaju sebe. Oni dobro zarađuju, koriste se raznim trikovima, kradu, a onda još dolaze kod nas da bacimo čini na njihove protivnike", dodala je Alisia.

Rumunski zastupnici izglasali su zakom prema kojem će vještice plaćati porez na plaću, kako bi napunili polupraznu državnu blagajnu.

Osim vještica porez trebaju plaćati i astrolozi, osobe koje se bave balzamiranjem mrtvih, sobari i instruktori vožnje.

"Mi nanosimo zlo onima koji nanose nama. Žele izvesti zemlju iz krize preko naših leđa. Ne može tako. Oni su odgovorni za krizu i neka nas oni izvlače iz nje", kazala je vještica Bratara Buzea.

Ta 63-godišnjakinja smatra se kraljicom među vješticama. Godine 1977. tokom režima Nicolaesa Ceausescua zbog vještičarenja bila je u zatvoru.

Sada Buzea planira pomoću mačjeg izmeta i leša pasa baciti čini na vladu.

"Moji uroci uvijek funkcionišu", dodala je Buzea.

No, ima i vještica koja potpuno drugačije gledaju na zakon.

"Ovaj zakon je zapravo dobar. To znači da su naše magijske sposobnosti priznate", istakla je vještica Mihaela Minca za AP.