Bill Richardson
0

Korejsko poluostrvo je bure baruta

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Guverner Novog Meksika Bill Richardson, koji boravi u privatnoj posjeti Pjnogjangu, upozorio je da je korejsko poluostrvo trenutno bure baruta i apelovao na zvaničnika Sjeverne Koreje da pokažu veliku uzdržanost.

Richardson je apelovao na zvaničnike u Pjongjangu da dozvole Južnoj Koreji da nastave vojne vježbe uz upotrebu bojeve municije na ostrvu koje je granatirala Sjeverna Koreja prošlog mjeseca. Pjongjang je zaprijetio više puta da će uzvratiti adekvatno ukoliko ove vježbe budu održane.

On je rekao za CNN da je ostvario određeni napredak u razgovorima sa zvaničnicima Sjeverne Koreje.

"Apelujem na njih da pokažu veliku uzdržanost. Hajde da smirimo stvari, neka se održe vježbe", rekao je Richardson, koji je ranije djelovao kao posrednik za Sjevernu Koreju, sa kojom SAD nemaju formalne diplomatske veze. 

On je predložio da dvije strane razmotre održavanje samita na  kojem će potražiti načine da se izbjegnu konfrontacije. 

"Trenutno, situacija je kao bure baruta. Sada moramo samo da smirimo strasti i vidimo šta Sjeverna Koreja može da preduzme, odnosno dozvoli Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) da dođe i pogleda njihov nuklearni arsenal", rekao je Richardson.

Sjeverna Koreja upozorila je da će pokrenuti "neizvjesne odbrambene napade", ukoliko se održe  vježbe  na ostrvu Jeonpjeong, koje se nalazi u blizini pomorske granice između dvije Koreje, dok Seul insistira da se vježbe održe između subote i utorka.
Lokalni mediji javljaju da je moguće da vježbe budu održane u ponedjeljak ili utorak, kada se očekuje da će vrijeme biti bolje.

Rusija, koja dijeli granicu sa Sjevernom Korejom, pozvala je u petak izaslanika SAD i Južne Koreje da apeluju na Seul da otkaže manevre. Moskva je duboko zabrinuta zbog mogućih rastućih tenzija u regionu.

Četiri državljanina Južne Koreje, dva marinca i dva civila, poginula su u napadu 23. novembra na  ostrvo Jeonpjeong. 

Kina je upozorila da će svaki novi sukob između Sjevera i Juga uzdrmati stabilnost i apelovala je na obje vlade da se uzdrže od poteza koji mogu da izazovu  tenzije.