Svijet
0

Korejski lideri neće produžiti samit

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dvije Koreje saglasile su se u srijedu da se drže prvobitnog rasporeda i ne produžavaju svoj prvi samit nakon sedam godina, dok je sjevernokorejski predsjednik Kim Jong-il izjavio kako je bilo "dovoljno dijaloga" među stranama.

"Pošto smo dovoljno razgovarali, nema potrebe da produžimo samit", izjavio je Kim na kraju druge sjednice u srijedu s južnokorejskim predsjednikom Roh Moo-hyunom, sudeći po izvještajima južnokorejskih novinara.

Lideri su se rukovali na kraju sastanaka, a obojica su izgledala zadovoljno na snimku objavljenom iz Pyongyanga, javio je AP.

Kim je ranije predložio da se sastanak produži tako da bi Roh mogao uživati u neobavezujućem ručku u četvrtak sa sjevernokorejskim vođom. Roh, ipak, nije odmah pristao i izjavio je da će se konsultirati sa savjetnicima.

Ostalo je nejasno da li je Roh odbio ponudu od početka ili je Kim odustao od nje samoinicijativno.

Dvije Koreje trebale bi u četvrtak objaviti zajedničku izjavu, sudeći po novinskim izvještajima.

Roh je izjavio kako je tražio zajedničko tlo s Kimom dok su otvarali zvanične razgovore u Pyongyangu za tek drugi samit između podijeljenih Koreja.

"Nismo postigli konsensuz u svemu. Bilo je dijelova u kojima su se naši stavovi podudarali i bilo je drugih dijelova" u kojima nisu, izjavio je Roh na ručku s južnokorejskom delegacijom tokom pauze u razgovorima s Kimom.

"Ipak, jasno mi je potvrđeno da (Kim) ima čvrtu volju za mir i kako postoji konsensuz da treba postići sporazum o budućem pravcu ka miru", izjavio je Roh.

Roh je priznao da je Sjever, jedna od najizoliranijih zemalja na svijetu, uzeo oprezan pristup u otvaranju prema svome kapitalističkom susjedu.

"Sjeverna Koreja još ima dozu sumnjičavosti prema Jugu i ne vjeruje mu dovoljno. Moramo učiniti više napora na dodatnom rušenju toga zida nepovjerenja", izjavio je Roh tokom pauze za ručak.

Također je izjavio da je Sjever izrazio žaljenje što je međunarodno sporenje oko njegovog nuklearnoga programa spriječilo veću ekonomsku saradnju sa Sjeverom.

Dok je samit počinjao, Roh i Kim kratko su spomenuli nedavne poplave na Sjeveru koje su ostavile za sobom 600 mrtvih ili nestalih ili na desetke hiljada beskućnika i prinudile Sjevernu Koreju da pomjeri prvobitni augustovski termin samita.

Kim je izgledao živahan i često se smješkao u srijedu dok se pozdravljao s Rohom, što je bilo u suprotnosti s njegovim ozbiljnim licem kada su se dva lidera prvi put nakratko sastala u utorak na ceremoniji dobrodošlice nakon što je južnokorejski predsjednik stigao u Pyongyang.