Svijet
0

Koreje optužuju jedna drugu za neuspjeh razgovora

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sjeverna i Južna Koreja razmijenile su u četvrtak optužbe kriveći jedna drugu za neuspjeh dvodnevnih vojnih razgovora koji su trebali dovesti do dijaloga viših vojnih predstavnika i smanjenja napetosti na podijeljenom poluotoku.

Pyongyang je poručio da neće sudjelovati u razgovorima sve dok Jug ne bude želio da unaprijedi odnose. Seoul kaže da Sjever mora priznati svoju ulogu u dva oružana incidenta od prošle godine u kojima je 50 ljudi poginulo, prenijele su agencije.

To su bili prvi razgovori predstavnika dviju strana nakon novembarskog bombardiranja sa sjevera južnokorejskog otoka uz granicu, koje je dovelo do najvećeg usijanja i prijetnji većim sukobom još od okončanja Korejskog rata 1953. godine.

Delegacija iz Pyongyanga je u saopćenju za neuspjeh razgovora okrivila zavjeru južnokorejske "grupe izdajnika", u kojoj su i ministri obrane i ujedinjenja.

"Vojska i narod DNRK-a (Sjeverna Koreja) nemaju potrebu raditi s grupom izdajnika, kad ovi ne žele da se odnosi Sjever-Jug poprave, nego potpuno odbacuju i sam dijalog", navedeno je u saopćenju.

Sjeverna Koreja tvrdi da Jug insistira na "nerazumnim" zahtjevima da Pyongyang prvo mora poduzeti "iskrene i razumne mjere" kao odgovor na potapanje broda i bombardiranje južnokorejskog otoka. Za Pyongyang je to znak da Seoul želi iskoristiti razgovore samo kao "scenu za daljnja međukorejska sukobljavanja".

Dvije strane su tako potrošile vrijeme insistirajući svaka na svojim zahtjevima, Seoul na isprici, Pyongyang na potrebi razgovora o načinima kako da se izbjegnu provokacije bilo koje strane.

I pored oštrog jezika, analitičari smatraju da obje strane imaju razloga da se vrate pregovorima. "Mi i dalje držimo vrata otvorena (za dijalog). Čekat ćemo i vidjeti", poručio je južnokorejski ministar za ujedinjenje Hyun In-teak.

Međutim, nejasno je kako Sjever i Jug mogu u ovom trenutku zanemariti svoje čvrsto iznijete polazne stavove.

U Washingtonu je predstavnik State Departmenta rekao da je Sjever "propustio priliku" pokazati iskrenost oko unapređenja veza.

Slom razgovora komplicira napore Sjedinjenih Država i Kine da ožive prekinute razgovore šest država o odustajanju Sjeverne Koreje od nuklearnog programa u zamjenu za ekonomsku pomoć. Washington i Seoul insistiraju da Pyongyang mora unaprijediti odnose s Jugom prije početka šestostranih razgovora.

Sjever, ali i Jug imaju potrebu za nastavak razgovora. Pyongyangu treba međunarodna pomoć da bi ublažio nestašicu u hrani i obnovio propalu privredu. Seoul je opet pod međunarodnim pritiskom da nastavi razgovore nakon američko-kineskog samita prošlog mjeseca s kojeg je upućen poziv dvjema stranama na dijalog i smanjenje napetosti u regiji.

Analitičari smatraju da će nastavak dijaloga biti moguć ako Seoul prestane insistirati na isprici, a Pyongyang pokaže dobru volju za sveobuhvatno rješenje problema.