Borba za resurse
0

Kopenhagen takođe polaže pravo na dio Sjevernog pola

SRNA
Arktik
Arktik
Danska i Grenland planiraju da do 2014. godine iznesu zahtjev za polaganje prava na morsko dno koje se proteže do Sjevernog pola čime će se suprotstaviti istim zahtjevima ostalih arktičkih država, izjavili su u ponedjeljak danski zvaničnici.

Vlasništvo nad dnom Arktika postaje sve važnije pitanje, jer su topljenjem ledenog pokrivača otvorene nove mogućnosti za istraživanje i proizvodnju potencijalno bogatih resursa nafte i gasa u tom regionu.

Prema međunarodnom zakonu, nijedna zemlja ne polaže pravo na Sjeverni pol ili Arktički okean.

Danska vlada u svojoj novoj Stategiji za Arktik navodi da će zahtjev biti predstavljen Komisiji UN za granice kontinentalne podvodne grebene (CLCS).

"Zahtjev za polaganje prava na kontinentalne podvodne grebene će se u brojnim oblastima preklapati sa zahtjevima drugih država", navode Danska, Grenland i Farska ostrva u Novoj strategiji za Arktik do 2020. godine

Zahtjev će se prostirati sjeverno od Grenlanda i pratiće dva arktička kontinentalna grebena za koje su zahtjev već predala Farska ostrva.

Ovaj zahtjev Danske biće protiv sličnih zahtjeva drugih arktičkih država, prije svih Rusije, koja je privukla svjetsku pažnju kada su istraživači u minipodmornici postavili rusku zastavu na dno Sjevernog pola 2007. godine.

Danski zvaničnik rekao je da je njihov zahtjev u sukobu sa kanadskim zahtjevom.