Jose Manuel Barroso
0

'Kopenhagen mora biti odskočna daska za novi sporazum o klimi'

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso nada se da će svjetski samit u Kopenhagenu o klimi biti "odskočna daska" za novi sporazum, koji ne mora biti postignut u decembru.
  • Znamo da sada, nažalost, nećemo biti u mogućnosti da dobijemo u Kopenhagenu novi obavezujući sporazum, kazao je on u petak, nakon susreta u Bruxellesu sa šefovima kompanija, javio je AFP.

Međutim, rekao je Barros, mi radimo na tome da dobijemo operativan sporazum, koji će biti utemeljen na istinskim političkim angažiranjima svih strana, kojima doprinose svi veći akteri.

Barroso se nada da će konferencija u Kopenhagenu završiti s "jednostavnim, razumljivim i jasnim tekstom, obavezujućim za sve zemlje".

  • Nastojimo da sačuvamo sve bitne elemente sporazuma iz Kyota, uključujući ove velike zemlje zagađivače koje ga dosad nisu potpisale ili ratificirale, niti preuzele obaveze, precizirao je on.

On je istakao da dogovor postignut u Kopenhagenu mora uključiti specijalne i pojedinačne brojke o smanjenju emisije plina i detaljan finansijski plan koji će pomoći zemljama u razvoju.

Borroso je dodao i to da konkretne akcije moraju doći, ne čekajući novi obavezujući sporazum, jer se "klimatske promjene već sada dešavaju".

  • Vrlo često govorimo o ciljevima za 2020. i 2050. godinu, neki zaboravljaju da klimatske promjene ne počinju s tim datumima već da mi njene posljedice i sada osjećamo, i to na jedan istinski dramatičan način u nekim zemljama svijeta, zaključio je Barroso.