Svijet
0

Konzervativci sve nezadovoljniji Bushovom vanjskom politikom

FENA
Konzervativci u Sjedinjenim Državama sve su nezadovoljniji vanjskom politikom predsjednika Georgea W. Busha, piše u srijedu Washington Post na naslovnici.

U trenutku kada je njegova konzervativna koalicija već opterećena domaćom politikom, predsjednik Bush je suočen s novim i sve većim nezadovoljstvom na desnici u vezi s načinom na koji vodi vanjsku politiku zemlje.

Konzervativni intelektualci i komentatori, koji su nekada hvalili Georgea Busha za, kako su govorili, spremnost da se agresivno suprotstavi prijetnjama i unapređuje američke interese, sada kažu da primjećuju plahost i zbunjenost povodom dugoročnih problema, uključujući Iran i Sjevernu Koreju, kao i nova krizna žarišta koja traže trenutnu pažnju kao što je posljednja kriza između Hezbollaha i Izraela.

Konzervativci se žale da su Sjedinjene Države u defenzivi u Iraku bez dovoljno vojnika i strategije da slome pobunu. Žale se na autokratske vlasti u Egiptu i Rusiji kako progone neistomišljenike, uz mlaki komentar Washingtona.

Sjeverna Koreja ispalila je rakete bez trpljenja posljedica, a Iran se već neko vrijeme igra s konstrukcijom nuklearnog oružja, dok se administracija predsjednika Busha angažira u besplodnoj diplomatiji sa svojim evropskim saveznicima.

Za mnoge neokonzervativce posljednja slamka prošla je s američkom odlukom da ponudi Iranu izravne razgovore i potencijalne beneficije ako Teheran obuzda svoj nuklearni program.

Postoji malo samopouzdanja da će George Bush biti u stanju zadobiti podršku za snažnu međunarodnu akciju protiv Irana, piše Washington Post, koja bi uključivala zračne udare ili uništenje nuklearnih postrojenja.