Velika Britanija
0

Konzervativac David Cameron formira vladu

SRNA
David Cameron i kraljica Elizabeta II (Foto: AFP)
David Cameron i kraljica Elizabeta II (Foto: AFP)
Lider konzervativne stranke David Cameron novi je mandatar britanske vlade i on je u Downing street stigao nakon ostavke dosadašnjeg premijera, laburiste Gordona Browna.

Cameronu je prije toga kraljica Elizabeta Druga povjerila mandat za sastav nove vlade.

Lider konzervativaca postao je premijer poslije Brownove ostavke, jer su propali pokušaji njegove stranke da sklopi savez za Liberalno demokratskom strankom, koja je na izborima održanim tokom protekle sedmice bila treća.

Cameron je, u svom prvom obraćanju javnosti na funkciji mandatara vlade, odao priznanje svom prethodniku na mjestu premijera i izrazio je namjeru da oformi, kako je rekao, mjerodavnu i punu koalicionu vladu sa trećeplasiranom strankom na izborima, liberalnim demokratama.

Konzervativci su, pet dana nakon održavanja parlamentarnih izbora, sa Liberalno demokratskom strankom postigli sporazum o formiranju koalicione vlade, prve te vrste u Velikoj Britaniji od 1945. godine.

Iz Londona je potom saopšteno da će lider liberalnih demokrata Nick Clegg dobiti položaj vicepremijera, dok će četvorici poslanika iz redova njegove stranke biti povjerena mjesta u novoj vladi što je, po ocjeni političkih analitičira, prije samo nekoliko sedmica, bilo nezamislivo.

Potvrđeno je i da će visoki zvaničnici konzervativne stranke George Osborne i njen nekadašnji lider William Hague dobiti resore finansija i inostranih poslova.
Konzervativac Liam Fox biće novi ministar odbrane.