Borba za prava žena
0

Konvenciju CEDAW ratificiralo 186 država

FENA
Trideseta godišnjica međunarodne Konvencije o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena (CEDAW) daje veliku mogućnost da se razmotri situacija kada su u pitanju prava žena u svijetu, saopćeno je danas iz Delegacije Evropske komisije u BiH.

Uprkos napretku u unapređenju jednakosti spolova, diskriminacija po osnovi spola još prožima sve segmente društva.

Jednakost spolova je poglavlje tijesne saradnje između Evropske unije i međunarodnih i regionalnih organizacija.

Evropska unija posebno sarađuje s partnerskim zemljama u borbi protiv diskriminatornih praksi i zakona.

EU putem svojih finansijskih instrumenata podržava prateće aktivosti organizacija civilnog društva kao što su zagovaranje, pružanje i davanje podrške žrtvama.

"Ovu konvenciju su ratificirale gotovo sve zemlje svijeta i u mnogim zemljama je dovela do provjere ustava i drugih zakonskih propisa koji su sada ugradili principe jednakosti spolova", kazala je Catherine Ashton, potpredsjednica Evropske komisije i visoka predstavnica za vanjske odnose i sigurnosnu politiku.

Međutim, dodala je, još se mnogo toga mora uraditi.

"Ono što je zabrinjavajuće jeste da su zemlje koje su ratificirale Konvenciju zadržale zakone koji su diskriminatorni za žene u oblastima kao što su ostavinska prava, prijenos državljanstva ili pravo na vlasništvo. EU će se i dalje aktivirati u ovim kritičnim oblastim a zajedno s partnerskim zemljama i organizacijama", izjavila je Ashton.

Konvenciju o uklanjanju svih oblika diskriminacije protiv žena usvojila je Generalna skupština UN-a 18. decembra 1979.

Do danas je 186 zemalja ratificiralo Konvenciju.