Svijet
0

Konvencija o akciji protiv trgovine ljudima VE stupila na snagu

FENA
Jan Kubiš, ministar vanjskih poslova Slovačke Republike i predsjedavajući Komiteta ministara VE pozdravio je stupanje na snagu 1. februara Konvencije o akciji protiv trgovine ljudima Vijeća Evrope, saopćeno je u petak.

Ministar je naglasio značaj ovog sveobuhvatnog instrumenta koji se usmjerava na zaštitu žrtava trgovine ljudima i koji istovremeno ima za cilj spriječiti trgovinu i krivično proganjati trgovce.

Ministar Kubiš dodatno je istaknuo međunarodnu saradnju neophodnu za ostvarenje značajnih rezultata u borbi protiv trgovine ljudima, te da će konvencija pružiti dugoočekivanu osnovu za akciju vlasti na tom polju, navodi se u saopćenju.

Efikasna provedba konvencije sada se mora osigurati kroz njen nadzorni mehanizam, Grupu eksperata za akciju protiv trgovine ljudima (GRETA).

Povodom stupanja na snagu konvencije 13 država članica koje su već ratificirale konvenciju dale su zajedničku izjavu. Zemlje potpisnice traže u izjavi od država članica Vijeća Evrope da što skorije postanu strane u Konvenciji.

Zajedničku izjavu su potpisale Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Danska, Francuska, Gruzija, Moldavija, Norveška, Rumunija i Slovačka.